Emirul Kuweitului, Sabah al-Ahmed Al Sabah, a decedat la vârsta de 91 de ani, a anunţat palatul regal într-un scurt comunicat citit marţi la televiziunea naţională.

Şeicul Sabah a condus din 2006 Kuweitul, stat petrolier din Golf şi aliat al SUA, şi a fost responsabil de politica sa externă timp de peste 50 de ani.

Intervenție chirurgicală pentru o boală neprecizată

Emirul se afla internat într-un spital din SUA din luna iulie în urma unei intervenţii chirurgicale suferite în ţara sa, pentru o boală neprecizată.

Succesorul său desemnat este fratele său, prinţul moştenitor Nawaf al-Ahmad al-Sabah, scrie presa internațională.

Nawaf al-Ahmad al-Sabah are în prezent 83 de ani, fiind născut în 1937.

În prezent, deține funcția de comandant adjunct al forțelor militare din țara sa.

Trebuie precizat că dinastia care conduce în prezent țara a fost fondată încă  din 1756 de  As Sabbah habu Abdullah.

La 9 iunie 1961 Kuweitul își proclamă independența ca monarhie absolută. Irakul vecin refuză să recunoască statul Kuweit, afirmând că teritoriul acestuia este o parte a provinciei iraqiene Bastra, inclusă până în 1918 în Imperiul Otoman.

Una dintre cele mai bogate țări din lume

Stăpân peste 1/5 din rezervele mondiale de țiței, devenit unul dintre marii exportatori de aur negru, Kuweitul ajunge peste noapte una dintre cele mai bogate țări din lume, care cunoaște un rapid proces de modernizare.

Prin Oficiul de Investiții al Kuweitului , o mare parte a capitalului autohton este plasat în firme din Europa Occidentală, astfel încât din anii ’80 renta financiară a ajuns s-o depășească pe cea petrolieră.

Kuweitul nu este parte combatantă în confruntările arabo-israeliene de după 1948. În conflictul dintre Irak și Iran (1980- 1988), Kuweitul sprijină financiar efortul de război irakian.

La 2 august 1990, Kuweitul este invadat de trupe iraqiene ale președintelui Saddam Hussein și transformat, la 9 august 1990 în cea de a 19 -a provincie a Iraqului, în pofida condamnării acestui act de către marile puteri și ONU.