Doliu în Israel! A murit un mare nume din Țara Sfântă

Doliu în Israel! Zvi Zamir, unul dintre cei mai celebri lideri ai Mossadului, adică al Serviciului de Informații Externe al Israelului, a decedat. S-a stins din viață marți, 2 ianuarie 2024.

A murit la onorabila vârstă de 98 de ani. Biroul de Presă al Guvernului de la Ierusalim a confirmat decesul său.

În mesajul de condoleanțe, a fost reamintit contribuția lui Zvi Zamir în iminența războiului de Yom Kippur din anul 1973, când a reușit să obțină avertismente esențiale de la informatorul său: omul de afaceri Ashraf Marwan, care activa în cercul de apropiați ai fostului președinte al Egiptului, Anwar Sadat.

„Sub conducerea sa, în anii 1968-1974, Mossadul a desfășurat operațiuni îndrăznețe pentru a colecta informații secrete și pentru a dejuca atentate.

Operațiunile întreprinse în întreaga lume împotriva organizației palestiniene Septembrie Negru, responsabilă de uciderea sportivilor israelieni la München în timpul Jocurilor Olimpice din 1972.

Sub conducerea lui Zamir, Mossadul a suferit schimbări profunde, care se resimt și astăzi”, a transmis sursa citată anterior.

Zvi Zamir
Zvi Zamir (SURSA FOTO: Wikiwand)

Zvi Zamir s-a născut la 4 ianuarie 1928 în Germania și a emigrat împreună cu familia sa în Palestina în anii 30. A fost recrutat în armată și apoi s-a alăturat Mossadului, unde a avansat rapid în funcția de lider.

Una dintre cele mai notorii misiuni ale lui a fost legată de Operațiunea Entebbe în 1976. În această operațiune de salvare, forțe israeliene au intervenit pentru a elibera ostaticii de la un avion de pasageri deturnat la Aeroportul Entebbe din Uganda. Misiunea fost un succes și a consolidat reputația lui și a Mossadului.

Zvi Zamir a ocupat funcția de șef al Mossadului între anii 1968 și 1974. După pensionare, a scris o carte despre experiența sa, denumită „Mossad Operations”.

Despre Mossad

Mossad este Serviciul de Informații Externe al Israelului. Numele complet al organizației este „Institutul pentru Informații și Operațiuni Speciale”. Mossad este responsabil pentru colectarea de informații referitoare la securitatea națională a Israelului și pentru efectuarea operațiunilor speciale în afara țării.

Principalele obiective ale Mossadului includ monitorizarea activităților organizațiilor teroriste, prevenirea amenințărilor la adresa securității Israelului și furnizarea de informații guvernului israelian pentru luarea deciziilor politice și strategice. Mossadul este renumit pentru operațiunile sale secrete și pentru activitatea sa de colectare a informațiilor în domeniul securității.

Este important de menționat că Mossadul este doar unul dintre numeroșii actori din comunitatea de informații israeliene, care include și alte organizații precum Aman (Serviciul de Informații Militare) și Shin Bet (Serviciul de Securitate Internă).