Momente duderoase în Israel. Potrivit AFP, drapele au fost coborâte în bernă, duminică, pentru o zi de doliu naţional după decesul a 45 de persoane, inclusiv copii, în timpul unui pelerinaj gigant care a reunit zeci de mii de evrei ortodocşi.

Sursa citată mai precizează că doliul național s-a resimțit și în presa națională. Primele pagini ale ziarelor de duminică au apărut cu panglică neagră după busculada care a avut loc vineri dimineaţă la Muntele Meron, în nordul ţării, presa nepublicând nimic sâmbătă, zi de odihnă.

“Dezastru”, “tragedie”, “eşec guvernamental”, sunt doar câteva din titlurile regăsite în presa din Israel.

De menționat este faptul că, primele funeralii au avut loc vineri după-amiază în ceea ce premierul Benjamin Netanyahu a calificat “una dintre cele mai mari catastrofe” din istoria Statului evreu de la înfiinţare sa în 1948.

Zi de doliu național în Israel 

În urma unei pauze pentru Sabat, toate înmormântarile și funerariile au fost realuate în cursul serii de sâmbătă. Duminică, autoritățile au anunțat că au reușit să finalizeze identificarea victimelor, printre care se numără patru americani şi doi canadieni.

Directorul Institutului Naţional de Medicină Legală de la Abou Kabir din Tel-Aviv a declarat că dezastrul produs necesită o analiză complexă și înțelege toate cererile adresate de către familiile celor pierduți.

“Un dezastru de o asemenea magnitudine cere o analiză complexă (…). Înţelegem cererile familiilor pentru analize rapide şi am acţionat în acest sens fără a compromite profesionalismul”, a declarat medicul Chen Kugel, director al Institutului Naţional de Medicină Legală de la Abou Kabir din Tel-Aviv.

În același timp, sâmbătă seara, cetăţeni din Tel-Aviv, metropolă pe coasta mediteraneană, au organizat o primă ceremonie aprinzând candele în memoria victimelor.

Amintim că în cursul nopții de joi spre vineri, Zcci de mii de evrei ortodocşi s-au reunit la Muntele Meron, pentru un pelerinaj anual, după un an de pauză din cauza pandemiei, în cadrul sărbătorii evreieşti Lag Baomer.