Duminică a fost o zi tristă pentru bucătăria internațional, în special pentru pasionații de deserturi, asta după ce Ado Campeol, supranumit de presa italiană ”tatăl celebrului tiramisu”, a murit la vârsta de 93 de ani.

Inventatorul tiramisului a murit duminică

Ado Campeol a fost proprietarul restaurantului ”Alle Beccherie” din Treviso din nordul Italiei. În acest restaurant s-a născut celebrul desert. Se pare că soția sa, asistată de unul dintre bucătarii șefi ai restaurantului, a inventat prăjitura delicioasă care a devenit extrem de populară la nivel mondial, scrie hotnews.ro.

Cum se face tiramisu

Desertul cunoscut la nivel mondial folosește biscuiți înmuiați în cafea la care se adaugă o cremă pe bază de mascarpone. În România se face cu pișcoturi. Acesta a fost introdus în meniul restaurantului în anul 1972, dar familia nu făcut niciodată demersurile pentru a obține brevetul pentru această rețetă care a ajuns faimoasă la nivel mondial. Tiramisu avea să devină ulterior un simbol de marcă al gastronomiei italiene, adoptat de marii maeștri bucătari din întreaga lume.

De-a lungul timpului au existat însă mai multe dispute referitoare la originea prăjiturii, fiind vehiculată și ipoteza că acest desert era servit pe post de afrodisiac într-un bordel din orașul Treviso. În ciuda acestor speculații, este unanim recunoscut că locul unde a luat naștere tiramisu este restaurantul lui Ado Campeol.

Omagiu adus cunoscutului patron de restaurant

Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneția, a fost printre cei care i-au adus un omagiu pe twitter: orașul a pierdut o altă vedetă a istoriei vinului și gastronomiei.

Restaurantul ”Alle Beccherie” a fost deschis de familia lui Campeol în 1939, iar Ado a preluat afacerea la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Prăjitura a fost inventată din greșeală

Potrivit bucătarului-șef care a asistat-o pe soția lui Ado, Roberto Linguanotto, invenția a fost rezultatul unui ”accident” produs în timp ce făceau înghetață de vanilie. Linguanotto a scăpat din greșeală mascarpone în castronul cu ouă și zahăr, iar după ce a a constatat că amestecul este unul gustos i-a spus soției proprietarului, Alba. Cei doi au perfecționat desertul adăugând pișcoturi înmuiate în cafea, presărând deasupra puțină cacao și botezându-l ”Tireme Sù”, ceea ce s-ar traduce prin ”Ridică-mă”.

Ulterior, în variantele adoptate, unii bucătari au adăugat rețetei originale și lichior, dar formula omologată de Academia Gastronomică în 2010 a exclus alcoolul pentru ca prăjitura să poată fi servită și copiilor.