Tiramisu este o combinaţie perfectă între pişcoturi, frișcă, cafea şi mascarpone. Se spune că a fost creat prima dată în regiunea Friuli-Venezia Giulia, cu peste 70 de ani în urmă, dar italienii încă își dispută inventarea celebrului desert.

Numele său, „tirami sù” (trage-mă în sus), se pare că face referire la efectele stimulatoare ale cofeinei din espresso. Textura ultra-cremoasă, care pur și simplu se topește în gură, încântă papilele gustative.

Din acest motiv, pentru mulți, acest desert clasic italian este o necesitate. Tiramisu a fost folosit pentru a crea și o gamă largă de variante, cum ar fi Tiramisu de lămâie cu Limoncello.

Deși originea Tiramisu rămâne o sursă de dispută între regiunile Italiei Veneto și Friuli Venezia Giulia, cu siguranță pentru amatorii de dulciuri singurul lucru care conteaază este gustul delicios al desertului italian.

Tiramisu este preferată de gospodine pentru că este usor de pregătit dar mai ales pentru că are un gust inconfundabil și este foarte gustoasă. Există numeroase versiuni ale acestui desert, însa doar una este rețeta originală de tiramisu.

Iată cum se poate face un tiramisu tradițional italian. Rețeta este extrem de simplă și nu aveți nevoie de mai mult de 15-20 de minute pentru a o realiza. Important este să aveți ingrediente de calitate.

Ingrediente necesare

  • 6 gălbenușuri de ouă (mari)
  • un sfert de cană de zahăr
  • o cană și un sfetrt de smântână lichidă pentru frișcă
  • 1/2 linguriță extract de vanilie
  • 475 de grame cremă mascarpone
  • aproximativ 3 cești de espresso lung sau 150 ml de cafea tare, la temperatura camerei
  • 3 lingurițe rom
  • un pachet de pișcoturi (400 grame)
  • două lingurițe de cacao

Cum se prepară un tiramisu perfect?

Amestecați gălbenușurile de ou și zahărul într-un bol, până se omogenizează bine. Se pune laptele la fiert, amestecând continuu, apoi se lasă să se racească la frigider.

Se bate smântâna lichidă până se întărește. Adăugați mascarpone în amestecul de gălbenușuri, până la omogenizare.

Într-un castron puțin adânc, amestecați cafeaua răcită și romul. Înmuiați pișcoturile unul câte unul, preț de 3 secunde, pentru a căptuși partea de jos a unui vas.

Întindeți jumătate din amestecul de mascarpone peste pișcoturi. Apoi, peste stratul de mascarpone se intinde jumatate din cantitatea de frișcă. Adăugați încă un strat de pișcoturi, mascarpone și frișcă.

În final, presărați cacao deasupra. Se pune la frigider timp de 4 până la 6 ore, de preferat peste noapte.