Nicolae Diaconescu, un preot militar care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și care a refuzat să se lepede de religia lui, s-a stins din viață în ziua de 17 iulie 2023, la vârsta de 100 de ani.

Nicolae Diaconescu a fost înmormântat cu onoruri militare

A trecut la cele veșnice după o viață plină de dificultăți și bucurii. Acesta a fost înmormântat cu onoruri militare, în prezența familiei, prietenilor și autorităților locale. A lăsat în urmă o moștenire spirituală și morală pentru generațiile viitoare.

Acesta a fost un exemplu de credință și patriotism, conform Realitatea.

Nicolae Diaconescu a fost un martor al istoriei

Potrivit sursei menționate, regretatul preot militar s-a născut în 1922, în satul Bălceștii Gorjului, din comuna Bengești-Ciocadia. Nicolae Diaconescu a urmat seminarul teologic din Caransebeș, dar a fost întrerupt de război.

A fost mobilizat în Armata română și a participat la luptele din Transilvania, Basarabia și Ucraina. Mai apoi, a fost capturat de unguri și a fost supus la presiuni pentru a se converti la catolicism. Acesta nu a cedat și a rămas fidel ortodoxiei. După aceea, Nicolae Diaconescu a reușit să evadeze și să se întoarcă în țară, unde a continuat să slujească ca preot militar.

„Ungurii au făcut crime extraordinare, după dictatul de la Viena. În Ip şi Trăsnea au omorât pe toţi românii. Doar o copilă a supravieţuit. Când părinţii ei au fost împuşcaţi, aceştia au căzut peste ea. Ea a fugit la rudele ei din satul vecin. Românii au vrut să se răzbune pe unguri. A fost o adunare la Trăsnea, dar ruşii nu i-au lăsat.

Atunci, episcopul Popovici de la Oradea a spus o rugăciune în versuri, iar pe scena pe care mă aflam şi eu pentru a face serviciul religios a luat această fată şi, în mod simbolic, i-a făcut nişte aripioare pentru a o asemui unui înger.

Fata a citit rugăciunea, iar cei prezenţi, în loc să se răzbune, au izbucnit în plâns. A fost un dezastru atunci. Ungurii nu au ţinut cont de nimic, nici de copii”, povestea preotul Nicolae Diaconescu în urmă cu mai mulți ani.

Nicolae Diaconescu s-a stabilit în satul natal după război

Nicolae Diaconescu s-a stabilit în satul natal după război, unde a slujit ca preot paroh până la pensionare. Sursa menționată amintește că acesta a fost un om simplu și modest, care s-a dedicat slujirii lui Dumnezeu și oamenilor.

De asemenea, a fost un bun povestitor și un admirator al folclorului românesc. A avut o relație specială cu interpreta Maria Lătărețu, pe care a cunoscut-o din copilărie și pe care a considerat-o o soră.

A împlinit 100 de ani în martie 2022

Nicolae Diaconescu a împlinit 100 de ani în martie 2022. La momentul respectiv, acesta a primit titlul de Cetățean de onoare al comunei Bengești-Ciocadia din partea primăriei.

Acesta a fost un gest de recunoaștere și apreciere pentru contribuția sa la istoria și cultura locală.