România întreagă este în doliu!

România a pierdut un profesor şi academician de geniu!

S-a stins din viaţă unul dintre cei mai importanţi oameni de litere ai ţării noastre, academicianul Grigore Brîncuș.

Personalitate de prim rang a lingvisticii româneşti actuale, acesta era membru titular al Academiei Române din anul 2011. Grigore Brîncuș a încetat din viaţă la scurt timp după ce a împlinit vârsta de 93 de ani.

Grigore Brîncuș s-a născut în comuna Peştişani din judeţul Gorj, pe 20 martie 1929. El a fost atras de la început de o carieră filologică.

După absolvirea Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii din Bucureşti, pasionat fiind de istoria limbii române, Grigore Brîncuș urmează studii de specializare în Albania, unde desfăşoară o serie de anchete dialectale în sate locuite de aromâni.

A fost cadru didactic universitar la Facultatea de Litere timp de aproape jumătate de secol

În 1968, el îşi susţine doctoratul sub conducerea unuia dintre cei mai mari lingvişti români, academicianul Alexandru Rosetti.

Grigore Brîncuș a devenit cadru didactic universitar la doar 21 de ani, în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. El rămâne la catedră timp de aproape 50 de ani, între 1950 şi 1999, notează Stiripesurse.ro.

Profesorul a condus Catedra de limba română timp de 18 ani, iar între anii 1970 şi 1972 a deţinut funcţia de prodecan al facultăţii. Din 1990 este conducător de doctorat, iar din 1999 profesor consultant. În perioada 1968 – 1969, a funcţionat ca lector de limba română la universităţile din Amsterdam şi Groningen din Olanda.

Contribuţii ştiinţifice deosebite în istoria limbii române, lingvistică balcanică şi filologie

Grigore Brâncuş are contribuţii ştiinţifice deosebite în istoria limbii române, lingvistică balcanică şi filologie, dezvoltând o serie de cercetări asupra fondului traco-dac al limbii române.

Rezultatele cercetărilor sale se regăsesc în numeroase lucrări, între care „Limba română contemporană. Morfologia verbului”, „Vocabularul autohton al limbii române”, „Introducere în istoria limbii române”, „Concordanţe lingvistice româno-albaneze”, dar şi în importante reviste de specialitate.

Grigore Brâncuş a colaborat la alcătuirea Dicţionarului limbii române al Academiei Române.

El a fost distins cu Premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Române, în anul 1976.

Începând cu anul 2006, a fost membru corespondent al celui mai înalt for de consacrare din România, iar în 2011 a fost ales membru titular al Academiei Române. A fost, până în ultima clipă a vieții, director onorific al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române.