A murit Dorel Șandor, creatorul miturilor Băsescu și Stolojan

Duminică dimineață, a murit unul dintre cei mai reputați analiști și consultanți politici post-decembriști, Dorel Șandor. Fostul președinte Emil Constantinescu l-a numit creatorul miturilor politice Stolojan și Băsescu.

Timp de mai mulți ani, Dorel Șandor a luptat cu o boală gravă. Aceasta l-a determinat să se retragă în ultimii ani din spațiul public. Decesul acestuia a adus o avalanșă de mesaje pe rețelele de socializare. Si fostul senator Varujan Vosganian a postat un mesaj.

A început să publice analize sporadice și să acorde interviuri din ce în ce mai rar. Fostul președinte Emil Constantinescu a menționat despre Dorel Șandor că este creatorul miturilor politice Stolojan și Băsescu.

Într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu în 2006, Emil Constantinescu a discutat despre procesul de creare a miturilor politice în România. El a explicat cum anumite figuri politice sunt pregătite și promovate pe parcursul mai multor ani înainte de a intra în arena politică.

„Au fost două mari operaţii de manipulare a opiniei publice. Una a fost crearea mitului Stolojan. Deci s-a proiectat pe mentalitatea poporului român imaginea dlui Stolojan, a unui om onest, corect, muncitor.

Dl Stolojan totdeauna era cel care mergea înaintea Guvernului. A fost menţinut fostul ministru al Finanţelor, dar în spate conducea Stolojan. După aceea, Stolojan a fost numit ministru al Finanţelor şi după aia a venit Guvernul Român” spunea Constantinescu.

Constantinescu l-a numit profesor de dezinformare

Fostul președinte al României a spus că Dorel Șandor, cel care l-a consiliat și pe Traian Băsescu, a creat mitul Stolojan.

„Este domnul Dorel Şandor, fost profesor de dezinformare la şcoala de securitate de la Băneasa, și care este o minte strălucită şi care, de fapt, a elaborat împreună cu două doamne foarte inteligente, care au mers cu Theodor Stolojan în zona economicului, cît a lucrat pentru Tofan, au creat acest mit Theodor Stolojan, care, treptat, a devenit adjunct al ministrului de Finanţe, secretar de stat, ministru de Finanţe înaintea Guvernului, după care prim-ministru. A fost spălat la Banca Mondială într-un post de funcţionar, pentru ca apoi să intre în PNL, pentru ca ideea structurilor oligarhice să controleze toate partidele”, a spus Emil Constantinescu.

Șandor a fost și consilierul premierului Călin Popescu Tăriceanu. Emil Constantinescu a adăugat că, într-un anumit moment, conducătorii structurilor de putere au crezut că Traian Băsescu ar putea să atragă mai bine voturile poporului.

Acesta a subliniat că a fost vorba, de fapt, despre un amplu proces de manipulare. În care elitele intelectuale române au contribuit la crearea mitului Băsescu. În 2005, după victoria lui Băsescu, pe care l-a consiliat, Dorel Șandor a fost propus pentru funcția de conducere la SIE sau la Departamentul pentru Securitate Națională de la Cotroceni. Însă a ales să devină consilierul noului prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu. În acea perioadă, Șandor a fost văzut ca principalul responsabil pentru decizia lui Tăriceanu de a renunța la demisie. Ceea ce ar fi amânat posibilitatea unor alegeri anticipate.