Doliu în politică

Este doliu în Partidul Național Liberal (PNL) din Republica Moldova. Politicianul unionist Alexandra Can s-a stins din viață. Aceasta ocupa și funcția de lider al PNL peste Prut.

Jurnalistul Ștefan Secăreanu a anunțat trecerea în neființă a Alexandrei Can, liderul PNL din Republica Moldova și un important politician unionist.

Acesta a precizat că Alexandra Can a fost „o voce vibrantă în Mișcarea Românească din stânga Prutului“.

De altfel, el a avut numai cuvinte de laudă la adresa regretatului om politic. Potrivit lui, Alexandra Can a fost o luptătoare.

Nu în ultimul rând, el mai spune că regretatul lider PNL din Republica Moldova a fost cea care l-a încurajat atunci când nu el mai știa ce să facă.

„O veste tristă: Alexandra Can a plecat și ea!

O voce vibrantă în Mișcarea Românească din stânga Prutului, prezență exemplară în rândurile ei! Și-a pus osul la afirmarea identității noastre românești.

A fost o luptătoare! A fost și a rămas omul care nu a ezitat să ne întindă mâna nouă, frontiștilor, mai ales în momentele când ne era mai greu.

A fost cea care m-a încurajat și mi-a acordat tot sprijinul atunci când nu știm ce să mai fac, din cauza vremurilor vitrege de la începutul anilor nouăzeci, ca să pot asigura apariția neîntreruptă, la timp și exemplară a ziarului nostru de suflet ȚARA!

A fost omul care a făcut fapte românești! Dumnezeu să o primească în Împărăția Sa în rând cu drepții!“, spune Ștefan Secăreanu într-un mesaj pe Facebook.

Alexandra Can
SURSA FOTO: Vocea Basarabiei

Cine a fost Alexandra Can

Alexandra Can, născută la 10 decembrie 1952, în satul Sireți, raionul Strășeni, a fost un politician moldovean care a deținut funcția de ministru al Industriei și Comerțului din martie până în decembrie 1999. În prezent, ea ocupa funcția de vicepreședinte al Partidului Național Liberal din Moldova.

Alexandra Can, economist de profesie, a preluat rolul de supervizor al fabricii de marochinărie Artima în 1994. Parcursul ei profesional a început ca și croitoreasă. Ea a făcut facultatea la seral. Înainte de dizolvarea URSS, ea a ocupat diverse funcții, printre care:

  • controlor
  • contabil
  • președinte al comitetului sindical al companiei de marochinărie.

În plus, a fost deputat al poporului în comitetul executiv al raionului Frunze din Chișinău (în prezent sectorul Buiucani). Din 1986 până în 1990, a condus secția de evidență și alocare a locuințelor din cadrul comitetului executiv raional Frunze.

Ulterior, a ocupat funcții precum cea de contabil-șef la Ministerul Economiei Naționale, șefă a departamentului de finanțe, fonduri și prețuri din cadrul aceluiași minister și chiar consilier al ministrului. Călătoria sa a condus-o să preia conducerea fabricii Artima în 1994.

La începutul anilor 2000, fabrica Artima a fost recunoscută ca fiind una dintre cele mai profitabile întreprinderi aflate sub supravegherea Ministerului Industriei. În semn de recunoaștere a realizărilor sale, Alexandra Can a primit în mai multe rânduri prestigiosul titlu de „omul de afaceri al anului” din partea Primăriei capitalei.