Grace Bumbry fusese spitalizată pentru un accident vascular cerebral ischemic acut

La 7 mai 2023, mezzosoprana Grace Bumbry s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani, la Viena, Austria, după ce a fost spitalizată pentru un accident vascular cerebral ischemic acut, în urma unei căzături. Bumbry a făcut parte dintr-o generație de pionieri a cântăreților afro-americani de muzică clasică și de operă și a deschis calea pentru generațiile viitoare de interpreți afro-americani. Gama sa vocală era impresionantă, permițându-i să interpreteze cu mare succes nu doar roluri de mezzo, ci și roluri de soprană.

Grace Bumbry s-a născut la 4 ianuarie 1937, în St. Louis, Missouri, și a fost al treilea copil al lui Benjamin și Melzia Bumbry. Tatăl ei a fost portar la calea ferată, iar mama ei a fost profesoară. Bumbry a absolvit prestigiosul liceu Charles Sumner High School, primul liceu pentru negri de la vest de Mississippi.

Un membru pionier al unei generații de cântăreți afro-americani de muzică clasică și de operă

După ce a fost încurajată de profesorul ei de canto Kenneth Billups, Grace Bumbry, mezzosoprană, s-a înscris la un concurs de talente pentru adolescenți sponsorizat de postul de radio KMOX din St. Louis. Ea a câștigat concursul și a primit o obligațiune de război de 1.000 de dolari, o excursie la New York și o bursă la Institutul de Muzică din St. Louis. Cu toate acestea, nu a fost acceptată la institut din cauza rasei sale. Cu toate acestea, apariția ei în cadrul emisiunii „Talent Scouts” a lui Arthur Godfrey, televizată la nivel național, unde a cântat aria „O don fatale” de Verdi, a atras atenția unor promotori de concerte care au aranjat ca ea să urmeze cursurile Colegiului de Arte Frumoase al Universității din Boston.

Ulterior, s-a transferat la Universitatea Northwestern. Bumbry a studiat cu Lotte Lehmann la Music Academy of the West din Santa Barbara, California, iar în 1958 a câștigat audițiile Consiliului Național al Operei Metropolitan. De-a lungul carierei sale, Bumbry și-a pus în valoare gama sa vocală largă și a cântat cu mare succes atât roluri de mezzo, cât și de soprană.

Ea a fost un membru pionier al unei generații de cântăreți afro-americani de muzică clasică și de operă care a deschis calea pentru generațiile viitoare.

Debutul în operă l-a avut în 1960

În 1960, Bumbry și-a făcut debutul în operă la Opera din Paris, în rolul Amneris. La vârsta de 24 de ani, a obținut recunoaștere internațională pentru interpretarea rolului Venus din „Tannhäuser” la Bayreuth, devenind prima cântăreață de culoare care a apărut la prestigiosul festival.

Interpretarea ei a fost întâmpinată cu ovații de 30 de minute și 42 de apeluri la cortină. Ca urmare, Bumbry a fost invitată la Casa Albă de Jaqueline Kennedy, iar mai târziu s-a întors pentru a cânta la inaugurarea lui Ronald Reagan în 1981.

Bumbry a continuat să debuteze în toate marile teatre de operă, inclusiv la Royal Opera House în 1963, La Scala în 1964, Wiener Staatsoper în 1964 și Metropolitan Opera în 1965.

În anii 1970, Bumbry a făcut tranziția la soprană, debutând în rolul titular din „Salome” în 1970 la Covent Garden, urmat de rolul titular din „Tosca” la Metropolitan Opera.

Repertoriul său vast a inclus roluri precum Prințesa Eboli în „Don Carlo” de Verdi, Carmen în opera omonimă a lui Bizet, Lady Macbeth în „Macbeth” de Verdi, „Norma” de Bellini, Abigaille în „Nabucco” de Verdi, Laura Adorno în „La Gioconda” de Ponichielli și rolul principal în „Tosca”.

De asemenea, a acceptat roluri rare, cum ar fi Jenůfa în opera cu același nume a lui Janáček, Ariane în „Ariane et Barbe-bleue” de Dukas și Sélika în „L’Africaine” de Meyerbeer. Bumbry a interpretat, de asemenea, roluri notabile de soprană, printre care Chimène în „Le Cid”, Elisabeth în „Tannhäuser” și Leonora atât în „Il Trovatore”, cât și în „La Forza del Destino”, printre altele.