Prim-ministrul Justin Trudeau l-a descris pe Côté ca fiind unul dintre cei mai respectați și talentați actori din Quebec. Cariera sa s-a întins pe patru decenii, cuprinzând aproximativ 25 de filme și 20 de seriale TV. Ultimul său rol în film a fost comedia ”De père en flic 2”.

Côté s-a retras din viața publică cu mai bine de un an în urmă, pentru a urma un tratament pentru o boală a măduvei osoase, scrie Globalnews.

Sursă: imdb.com

În 2013, actorul original din Quebec a primit un premiu pentru întreaga activitate la Festivalul Jutra. Premierul din Quebec, François Legault, i-a adus un ultim omagiu lui Côté, pe rețelele de socializare, descriindu-l drept unul dintre marii actori ai Canadei.

„Și acum râd cu lacrimi la Broue, Cruising Bar, La petite vie, dar îmi amintesc și de rolul său emoționant din C.R.A.Z.Y.”, a scris Legault pe Twitter. El a adăugat că artistul va primi post mortem Ordinul Național al Quebecului. Spectacolul Broue a câștigat un loc în Cartea Recordurilor Guinness pentru cea mai lungă piesă de teatru cu aceiași actori.

O pierdere uriașă pentru întreaga țară

Prim-ministrul Justin Trudeau l-a descris pe Côté pe rețelele de socializare drept unul dintre cei mai respectați și mai talentați actori din Quebec, adăugând că „decesul său este o pierdere uriașă pentru cultura Quebec-ului și pentru întreaga țară”.

Cariera lui Côté a început în 1983

Cariera lui Côté a început în 1983 cu un rol important în filmul regizorului André Forcier, ”Au clair de la lune”, cu Guy L’Écuyer în rol principal.

Actorul a jucat apoi în cel puțin 25 de filme și aproximativ 20 de seriale de televiziune. Între filmări, a apărut pe scenă pentru a juca în piesa de teatru ”Broue” împreună cu prietenii săi, Marc Messier și Marcel Gauthier, lucru pe care l-a făcut timp de 38 de ani până în 2017.

Ultimul rol de film a fost cel din ”De père en flic 2”, care a avut premiera in 2017. Recent, el i-a adus un emoționant omagiu regizorului Jean-Marc Vallée, care a murit subit în ziua de Crăciun și care l-a distribuit pe Côté într-un rol memorabil în filmul C.R.A.Z.Y.

Vestea morții sale a transmis o undă de șoc

Vestea morții sale a transmis o undă de șoc în comunitățile politice și artistice din Quebec, numeroase personalități aducându-i un omagiu celui pe care l-au descris un „gigant” și un „geniu pe ecran”. Denis Trudel, deputat și actor al Bloc Québécois, a spus că are amintiri frumoase despre colaborarea cu Côté la C.R.A.Z.Y. „Amabil, amuzant, drăguț, muncitor, întotdeauna avea un cuvânt
bun pentru toată lumea”, a spus el.

„Este o pierdere teribilă pentru tot Quebecul.” Autorul Simon Boulerice a publicat o fotografie alături de Côté, insoțită de un mesaj emoționant de rămas bun. „La revedere acestui mare om, care a fost atât de bun și de frumos și cu un talent uimitor”, a scris el. „Michel Côté a fost întruchiparea eleganței. Nu este deloc de mirare că oamenii l-au iubit atât de mult și au iubit rolurile sale. Ne vei lipsi”.