Ali Ahmed Aslam, bucătarul care a inventat rețeta celebrului pui tikka masala, a murit la vârsta de 77 de ani. Vestea a fost anunțată de restaurantul Shish Mahal din Glasgow al bucătarului, la începutul acestei săptămâni.

Un celebru bucătar s-a stins din viață

„Domnul Ali a decedat în această dimineață… Suntem cu toții absolut devastați și cu inima frântă”, a transmis restaurantul cu specific asiatic.

Înmormântarea lui Aslam a avut loc la Moscheea Centrală din Glasgow marți, 20 decembrie. Cauza morții sale nu a fost dezvăluită.

Nepotul regretatului bucătar, Andleeb Ahmed, a declarat pentru AFP că „lua prânzul în restaurantul său în fiecare zi. Restaurantul era viața lui. Bucătarii făceau curry pentru el. Nu sunt sigur dacă mânca des pui tikka masala”, a adăugat Ahmed.

Într-un interviu acordat în 2009, Aslam a declarat că a venit cu rețeta pentru pui tikka masala după ce un client s-a plâns că puiul tikka era prea uscat.

Puiul tikka masala a fost inventată în acest restaurant, făceam chicken tikka, iar într-o zi un client a spus: „Aș vrea niște sos cu asta, este cam uscat”, a spus Ali Ahmed Aslam.

Ahmed Aslam Ali (Sursă: AFP)

A inventat un preparat iubit în întreaga lume

„Ne-am gândit că ar fi mai bine să gătim puiul cu niște sos. Așa că, de aici încolo, am gătit pui tikka cu un sos care conține iaurt, smântână și condimente.”, a mai spus celebrul bucătar.

La scurt timp după aceea, felul de mâncare a devenit un element popular în multe restaurante britanice.

Aslam s-a născut în Pakistan și s-a mutat în Glasgow în tinerețe. În 2009, deputatul local scoțian Mohammad Sarwar a cerut ca orașul să fie recunoscut oficial ca fiind patria puiului tikka masala.

De asemenea, el a militat pentru ca Glasgow să primească statutul de denumire de origine protejată a UE pentru acest curry, dar nu a reușit, deoarece multe alte localuri au pretins că au inventat acest fel de mâncare.