Cea mai mare bătaie de cap o dau stropii de grăsime și aburul care se așează pe mobilier și în toate colțurile bucătăriei. Un site de specialitate vine cu câteva sfaturi pentru a evita petele de grăsime și deteriorarea suprafețelor bucătăriei.

Dulapurile se curăță cel mai ușor, indiferent din ce sunt făcute

Dulapurile de bucătărie sunt suprafața cea mai ușor de curățat. Indiferent de materialul din care sunt făcute, dulapurile au uși sau suprafețe de sticlă, care se murdăresc foarte repede din cauza stropilor de grăsime. Detregentul de vase este un produs grozav, care curăță și le protejează perfect, dar operațiunea trebuie făcută măcar o dată pe săptămână. Și nu e nevoie de multe produse. Iată cum se curăță:

Pasul 1: Dacă doriți o formulă simplă, utilizați un amestec 50/50 de oțet alb și apă caldă, apoi adăugați două până la trei picături de detergent de vase.

Pasul 2: Aplicați soluția cu ajutorul unei sticle cu pulverizator, lăsați-o timp de un minut sau două, apoi ștergeți suprafața cu o cârpă moale.

Pasul 3: Amestecați o pastă formată din sare și oțet pentru a elimina petele persistente și frecați-le ușor cu o cârpă moale sau cu o periuță de dinți moale.

Acest amestec este un agent de curățare universal, un bun agent de curățare a suprafețelor, mai ales dacă vrem să evităm expunerea la substanțele chimice periculoase.

Suprafețele din oțel inoxidabil, doar cu soluții speciale

Nimic nu se compară cu aspectul unui blat de oțel inoxidabil pe care l-am lustruit bec. Acest material preia orice, de la praf și grăsime, până la amprente și pete de apă.

Pentru ca suprafețele să arate impecabil este nevoie de soluții speciale de curățare a inoxului, iar în comerț există o gamă largă.

Suprafețele din granit sau marmură

Sunteți norocos dacă aveți în bucătărie blaturi din granit sau marmură. Aceste suprafețe sunt însă foarte delicate și mai greu de întreținut. Piatra este poroasă și poate fi deteriorată dacă este frecată cu substanțe chimice dure. Ștergerea lor cu prosoape de hârtie funcționează cel mai bine. Dacă simțiți nevoia să folosiți detergent de vase, utilizați unul cu pH neutru, pentru a vă asigura că nu deteriorați blatul.

Există și varianta amidonului de porumb, dar este bine să folosiți mănuși.

Pasul 1: Faceți o pastă din amidon de porumb și apă folosind 1/4 de cană de amidon de porumb și o lingură de apă, până când capătă consistența unei paste.

Pasul 2: Umeziți zona pătată de grăsime cu un burete apăsând ușor.

Pasul 3: Aplicați pasta de amidon de porumb pe zona respectivă

Pasul 4: Acoperiți-o cu folie de plastic și apăsați

Pasul 5: Folosind o scobitoare, faceți găuri în folia de plastic pentru a permite uscarea. Acest proces de uscare face ca amidonul de porumb să absoarbă grăsimile.

Pasul 6: Lăsați-l să se usuce timp de una sau două zile, apoi îndepărtați plasticul

Pasul 7: Dacă pata nu a dispărut complet, repetați procesul.

Pasul 8: Odată îndepărtată pata, curățați suprafața cu detergent de vase și uscați bine.