Doliu în cultura română după moartea criticului literar Alexandru Ștefănescu

Criticul și istoricul literar Alexandru Ștefănescu s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani. Vestea tristă a fost transmisă publicului de către scriitorul Daniel Cristea-Enache duminică, 25 februarie.

Alex Ștefănescu, cu numele complet Alexandru Ștefănescu, a fost cunoscut ca un critic și istoric literar remarcabil, dar și ca scriitor. S-a născut la data de 6 noiembrie 1947, în Lugoj.

După o scurtă perioadă ca profesor, Alex Ștefănescu și-a orientat cariera spre presă, devenind redactor la diverse publicații.

Alex Ștefănescu a devenit redactor la revista România Literară din 1990 și a ocupat funcția de redactor-șef în perioada cuprinsă între 1995 și 2010.

Alex Ștefănescu a făcut ultima sa postare pe Facebook în data de 29 ianuarie 2024.

În acea postare, părea că Alex Ștefănescu își exprima gândurile despre imaginea morții în poezia lui Mihai Eminescu. În opinia unora, el și-ar fi prevestit, în acest fel, moartea.

Raluca Turcan a transmis un mesaj puternic de condoleanțe

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a transmis pe pagina sa de Facebook un scurt mesaj de condoleanțe. Aici, ea face un scurt rezumat al carierei scriitorului și criticului literar. Totodată, ministrul își transmite tristețea la aflarea veștii morții omului de cultură.

Turcan încheie mesajul printr-un citat din însuși Ștefănescu, referitor la aspirația românilor către frumos.

„Cultura română a pierdut un om de excepție. Am aflat cu tristețe că Alexandru Ștefănescu, unul dintre cei mai de seamă critici literari și prozatori români, a trecut în lumea celor veșnici.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1977, Alexandru Ștefănescu a lăsat o amprentă inconfundabilă în peisajul cultural românesc prin numeroasele sale articole de critică literară, teorie literară, antologii de literatură, proză, teatru și publicistică. Lucrările sale rămân o referință esențială în literatura română.

În 2005 a publicat cartea „Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000” (Editura Maşina de scris, Bucureşti), pentru care în 2006 i-a fost decernat un premiu special al Uniunii Scriitorilor, iar în 2007 – Premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române. De asemenea, a fost distins cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.

Scriitorul spunea că „românii au avut întotdeauna, în sufletul lor, o aspirație spre ceva frumos, spre un mod mai înalt de a trăi viața. Comunismul i-a urâțit pe mulți dintre ei, dar nu pe toți și nu definitiv. Acum acest popor plin de farmec se naște pentru a doua oară. Este o naștere grea, cu transpirație și sânge, dar este o naștere, nu o agonie.”

Dumnezeu să-l odihnească!”, a transmis Raluca Turcan, pe Facebook.