Fluctuatiile cursului euro/dolar au iesit in luna iunie din limitele obisnuite. Dupa ce la inceputul lunii moneda europeana stabilea maxime record consecutive, atingand chiar pragul de 1,19 dolari, tendinta s-a inversat radical in ultimele doua saptamani. Euro a coborat rapid cu peste 4% sub aceste maxime record, atingand joia trecuta un nivel minim pentru ultimele sase saptamani – 1,1412 dolari. Dolarul a castigat teren si fata de yenul japonez, vineri atingand chiar un maxim pentru ultimele doua luni. Revenirea dolarului s-a facut simtita si pe piata valutara romaneasca, unde moneda americana a castigat in ultimele doua saptamani 643 de lei (aproape 2%), incheind saptamana trecuta la 32.890 lei, in timp ce euro a pierdut in aceeasi perioada 626 de lei, cursul calculat vineri de BNR fiind de 37.733 lei/euro.
„Pentru cine vrea sa faca speculatii, acum este momentul. Cele mai bune perioade sunt cele cu fluctuatii foarte mari”, spune presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea. Pentru cei care vor, insa, sa isi protejeze economiile, recomandarea sa este impartirea echilibrata a portofoliului: o treime lei, o treime euro, o treime dolari. In cazul creditelor pe termen lung, Ghetea crede ca cele mai avantajoase raman in continuare cele in valuta, daca solicitantul are venituri in valuta sau indexate periodic la inflatie. In privinta influentei scaderii euro asupra dobanzilor, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat recent ca nu va fi posibila o noua reducere, chiar daca scaderea euro va fi un proces de durata.
Migrarea plasamentelor dintr-o valuta in alta, datorita fluctuatiilor cursului de schimb, nu este recomandabila in cazul celor care nu detin sume foarte mari. „Comisioanele bancare te pot aduce in pierdere daca schimbi sume mici dintr-o valuta in alta. La 5.000 de euro nu merita”, spune analistul economic Aurelian Dochia. Recomandarea sa pentru protejarea economilor este tot echilibrarea portofoliului intre leu, euro si dolar.
La depozitele mici nu merita sa schimbi valuta
Ce se va intampla in continua cu leul este greu de anticipat cu precizie. „Cursul este influentat pe piata interna de evolutia euro fata de dolar pe pietele internationale, iar in aceasta privinta nu pot fi facute predictii certe”, arata Dochia. Totusi, mai multe elemente si evenimente posibile pot influenta evolutia cursului de schimb, atarnand fie in favoarea unei valute, fie a celeilalte. „Primele care pot avea o influenta sunt deciziile de politica monetara luate in Europa si in SUA. Acestea au dovedit insa ca nu mai au aceeasi forta de impact ca pe vremuri, pentru ca s-a ajuns la limita de actiune”, afirma Dochia. Decizia Rezervei Federale Americane, spre exemplu, de a reduce dobanzile cu numai un sfert de punct procentual, a contribuit, potrivit analistilor, la aprecierea dolarului, in timp ce o reducere mai substantiala (de jumatate de punct procentual) pentru impulsionarea economiei ar fi subminat aprecierea moderata a dolarului.
Mai importante pentru evolutia cursului vor fi totusi in urmatoarele luni semnalele privind refacerea economiei in SUA si Europa. „Cred ca piata va reveni catre un nivel de 1,15 dolari/euro. Cam acolo este locul care arata realitatea dintre economia americana si cea europeana”, considera presedintele ARB. Aurelian Dochia crede ca semne mai bune de redresare exista pentru economia americana, iar dolarul va continua sa se aprecieze, fara a fi posibile, insa, rasturnari spectaculoase de situatie.

Ce poate influenta cursul de schimb?

· Pe piata valutara romaneasca, cea mai mare influenta o are evolutia cursului euro/dolar pe pietele internationale.
· Deciziile de politica monetara ale Bancii Centale Europene (BCE) si ale Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed).
· Scaderea moderata a dobanzilor in dolari, spre exemplu, poate impulsiona economia americana si poate sustine dolarul, in timp ce o reducere agresiva incurajeaza economia, insa submineaza aprecierea dolarului.
· Semnalele privind perspectivele de redresare economica din SUA si Uniunea Europeana transmise de statistici sau studii de piata.
· Evenimente imprevizibile, de tipul unei secete cu efecte devastatoare.