Dolarul a urcat la cel mai înalt nivel din iulie 2020. Cel mai mare avans înregistrat într-o zi

În contextul acestor declarații, piețele monetare au început să ia în considerare maxim cinci creșteri de câte 0,25% fiecare a dobânzii cheie. Rezerva Federală dorește să crească dobânzile cheie începând din luna martie, cu scopul de a limita inflația.

Indicele dolarului, cel care măsoară valoarea acestuia în raport cu alte venituri majore, a urcat la 97,299, scrie Reuters, care adaugă că acesta este cel mai ridicat nivel atins din iulie 2020. De asemenea, creșterea de 0,8 procente a fost categorizată drept cel mai mare avans înregistrat într-o sigură zi de mai mult de două luni.

De mai mult de un an, dolarul a avut cele mai mari niveluri față de cel neozeelandez și dolarul australian, crescând, de asemenea, și față de monedele piețelor emergente.

De cealaltă parte, euro a scăzut cu 0,95%, având acum 1,1133 dolari pe unitate, fiind cel mai scăzut nivel din iunie 2020.

FMI și-a înrăutățit previziunile privind economia mondială

Economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 4,4% în 2022, faţă de o expansiune de 4,9% previzionată în octombrie, din cauza perspectivelor mai slabe din SUA şi China, şi a inflaţiei persistente, conform raportulului World Economic Outlook privind proiecţiile economice globale, publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional, transmit Bloomberg şi Reuters.

SUA, cea mai mare economie mondială, ar urma să înregistreze o creştere de 4% anul acesta, faţă de un nivel de 5,2% previzionat anterior, pe fondul retragerii măsurilor de stimulare de către Rezerva Federală a SUA (Fed) şi perturbărilor din lanţurile de aprovizionare. Creşterea va încetini la 2,6% în 2023, estimează FMI.

În 2023, PIB-ul global ar urma să crească cu 3,8%, o îmbunătăţire de 0,2 puncte procentuale faţă de precedenta previziune, dar creşterea cumulată pentru 2022 şi 2023 încă va fi cu 0,3 puncte procentuale mai scăzută decât s-a estimat anterior. Conform prognozelor FMI, economia mondială a crescut cu 5,9% în 2021, cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii, după un declin de 3,1% în 2020.