USR, formaţiunea condusă de Dan Barna, a pierdut procesul cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), prin care a contestat confiscarea unei sume de peste 30.000 de lei, obţinută în urma subînchirierii spaţiului partidului către birourile parlamentarilor USR. Mai mult, AEP a descoperit şi o altă încălcare a legii: formaţiunea politică a plătit din banii statului aproape 9.200 de lei comision către o firmă imobiliară pentru spaţiul în care partidul îşi are în prezent sediul pe Bulevardul Aviatorilor din Capitală.

USR a încălcat legea cu scopul de a obţine subvenţia parlamentarilor pentru birourile din teritoriu. Partidul a închiriat sediul din Aviatorilor de la o societate comercială, apoi l-a subînchiriat parlamentarilor săi pentru a obţine, în mod ilegal, subvenţia primită de parlamentari de la bugetul de stat pentru birourile din teritoriu, se arată în explicaţia magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti.

Judecătoria Sectorului 1 a dat câştig de cauză AEP în primă instanţă în cazul plângerii depuse de USR pentru anularea sancţiunilor, aşa că formaţiunea politică a făcut apel la Tribunalul Bucureşti. AEP, intimata în acest apel depus la Tribunalul București, a precizat că USR a încălcat prevederile legii de două ori: „Prin urmare, fondurile pe care le-a obținut din această subînchiriere nu sunt fonduri legale și nu puteau fi obținute potrivit art. 16 alin. 1 din lege. Vizavi de folosirea subvenției de la bugetul de stat pentru plata acelui comision de intermediere a închirierii, deci pentru comisionul agenției imobiliare, este o plată care nu se putea plăti din subvenția de la bugetul de stat”, se arată în motivarea instanței.

Tribunalul București a menținut decizia dată de magistraţii de la Judecătoria Sectorului 1 și a respins apelul useriştilor, arătând că este interzisă subînchirierea spațiului unui partid politic către birourile parlamentare atunci când spațiul a fost închiriat de la o societate comercială. Un partid politic ar putea să facă asta doar dacă ar avea închiriat spațiul de la autoritățile administrației publice locale. Prin urmare, sumele obținute de USR prin subînchirierea spațiului către birourile parlamentarilor sunt ilegale. În procesul verbal s-a constatat că USR ar fi obținut în anul 2017, prin contracte de subînchiriere către birourile parlamentarilor, suma de 30.422 de lei, scrie psnews.ro.

Fapta de subînchiriere a spațiului către birourile parlamentare „constituie contravenție”, se arată în motivarea instanţei, și se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 25.000 de lei. În speța USR, „s-a aplicat sancțiunea avertismentului și s-a propus confiscarea de la contravenient a sumei 30.422,00 lei.” Mai mult, din cauza sumei plătite de USR către agenţia imobiliară, partidul risca o altă amendă cuprinsă între 15.000 de lei și 50.000 de lei pentru încălcarea legii, însă magistraţii au dispus doar un avertisment și „confiscarea de la contravenient a sumei de 9.183,00 lei.”

Motivarea integrală a instanţei poată fi citită aici.