Situația din spitale devine din ce în ce mai greu de gestionat. Paturile sunt aproape pline, iar numărul bolnavilor crește alarmant de la o zi la alta. Tocmai din acest motiv, secretarul de stat Raed Arafat a dat un nou ordin. Este vorba despre un document intern al autorităților care coordonează gestionarea pandemiei.

Prin acest ordin, Raed Arafat cere structurilor județene să îi trimită situația tuturor medicilor și asistenților medicali care invocă motive medicale sau de altă natură pentru a nu se implica în lupta împotriva pandemiei.

Nu este vorba însă de niște liste nominale, ci de numărul acestor cadre medicale.

Mai exact, documentul arată că centrele județene de coordonare și conducere a intervenției sunt solicitate să ceară „în regim de maximă urgență” de la spitalele implicate în lupta COVID o situație cu „personalul medical (medici, asistenți medicali – numeric) care suferă de afecțiuni medicale ce nu permit desfășurarea activității acestora în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2”, precum și o situație cu „personalul medical (medici, asistenți medicali – numeric) care a invocat alte forme/metode de evitare ori de sustragere de la activități medicale din zona COVID-19 (concedii prelungite, inclusiv medicale sau fără plată)”.

Autoritățile trebuie să fie sigure

Prin noul document, autoritățile își doresc să știe pe ce personal medical se pot baza în acest moment, având în vedere că toată lumea se așteaptă ca în perioada următoare numărul cazurilor să crească, iar principala problemă din spitale nu este neapărat lipsa aparaturii sau a paturilor, ci lipsa de personal.

Situația nu se oprește aici. De cealaltă parte, există în multe spitale, în rândul cadrelor medicale, o teamă, dar nu ca la început, legată de lipsa de echipamente de protecție, ci teama că nu vor avea locuri suficiente pentru pacienți în spitale.

De asemenea, mai multe spitale spun că nu pot pune în funcțiune paturile de terapie intensivă pe care le au din cauza lipsei de personal, iar Departamentul pentru Situații de Urgență este cel care se ocupă de detașarea personalului medical în perioada stării de alertă.

Și numărul infectărilor din sistemul sanitar își spune cuvântul. De la începutul pandemiei de coronavirus în România și până în prezent, aproape 6.000 de cadre medicale s-au infectat.

Inquam Photos / Alex Nicodim