Violeta Alexandru a transmis, pe pagina de Facebook, un anunț cu privire la o nouă Hotărâre de Guvern ce urmează să fie implementată la nivel național cu privire la viitoarea strategie privind forța de muncă din România. Schimbările vizează atât angajații, cât și angajatorii.

„Între a rezolva problemele oamenilor, a mă încăpățâna sa ajung la rezultat și a face Strategii, de regulă, înclin pentru primele. Sunt conștientă că strategia fundamentează politicile publice și, de aceea, am cerut să nu facem un document de dragul de a îl face.
Dacă aveți timp, o puteți răsfoi aici: VEZI DOCUMENTUL AICI

Ce prevăd noile modificări pentru angajați

Mi-am pus amprenta pe acest text pe care l-aș dori dezbătut cât mai mult pentru că este despre români, despre viitorul în piața muncii, despre cei care muncesc și pe care îi respect enorm.

Am pus accent pe:
• Importanța formării profesionale. De format, formăm și acum. Aș vrea să dăm mai multă importanță acestui aspect. Oamenii trebuie să se dezvolte profesional, să câștige mai bine, să avanseze profesional. De aceea, am spus că pentru mine perioada în care cineva câștigă salariul minim trebuie să fie doar o etapă din cariera sa. Mai important mi se pare să dobândească noi abilități, să se dezvolte, să nu stagneze profesional. Doresc să deschid o discuție despre posibilitatea ca firmele să acceseze granturi cu care să își dezvolte programe de pregătire cu lectorii potriviți pentru ceea ce au nevoie. Nu știe nimeni mai bine ca un angajator cum și cât să fie pregătită forța de muncă.

• Simplificarea relațiilor de muncă, inclusiv flexibilizarea condițiilor în care oamenii să poată munci. Susțin telemunca, de exemplu. Mă interesează ca oamenii să aleagă, în acord cu angajatorul, locul în care dau tot ceea ce este mai bun din ei.

• Cred că trebuie să avem o abordare integrată atunci când lucrăm cu o persoană în căutarea unui loc de muncă. Mi se pare că acum o preluăm și o introducem într-o bază de date. E prea puțin, e mult prea puțin. Sunt oameni care trebuie ajutați să își prezinte cât mai bine expertiza în fața unui potențial angajator. Îmi doresc servicii integrate la ANOFM.

• Am pus accent pe inițiativele de antreprenoriat inclusiv pe cele de economie socială.

• În fine, asum că îmi doresc o Inspecție a muncii mai activă. Nu avem cum să combatem munca nedeclarată fără verificări în teren. Niciodată această activitate nu va fi populară dar îmi asum că acest lucru trebuie făcut.

Sigur că în primul rând oamenii trebuie să nu mai accepte să lucreze fără forme legale. Am tot făcut apel în acest mandat la români să nu mai muncească așa. Pe moment, se bucură de niște bani munciți dar vine vârsta pensionării și în dreptul lor nu apar contribuții plătite. Ca să dau doar un argument în favoarea apelului meu repetat ori de câte ori am avut ocazia.
Politicile de Ocupare a forței de muncă nu se fac din birou de la Ministerul Muncii, nici de la ANOFM. Se fac ascultând opiniile celor care țin pe picioare, cu mari sacrificii, afaceri în cadrul cărora plătesc salarii, inclusiv contribuții la buget. Se fac ascultându-i pe cei care muncesc”, a transmis Violeta Alexandru, Ministrul Muncii, într-un anunț pe Facebook.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea