Deschiderea granitelor a oferit multor medici sansa unei cariere in strainatate. Dupa 1990 a urmat un adevarat exod al celor tineri in special, spre America, Europa, Australia si chiar Republica Sud-Africana. Dar perioada a fost benefica si in interiorul granitelor tarii. Numarul locurilor la rezidentiat s-a liberalizat. S-au scos foarte multe locuri la concursurile de intrare in secundariat. Cariera didactica a devenit mai usor accesibila, in special o data cu infiintarea institutiilor private de invatamant superior. Si, nu in ultimul rand, a crescut, de la an la an, numarul absolventilor.
Exces de medici
In acest moment, se poarta serioase discutii intre Ministerul Sanatatii (MS) si Ministerul Educatiei Nationale (MEN) pentru introducerea unui sistem de control (numerus clausus) la admiterea in facultate. Argumentul este unul foarte serios: bugetul public. Ministerul Sanatatii nu isi mai poate permite sa plateasca un numar nelimitat de absolventi care, potrivit legii, trebuie sa-si faca primul an de stagiu pe banii statului. Un studiu efectuat de o organizatie neguvernamentala (MEN nu detine nici o informatie asupra studentilor sau absolventilor!) arata ca in urmatorii sase ani numarul absolventilor va fi de aproximativ 2.500 pe an. In viitor insa, va aparea presiune pe piata muncii din cauza cresterii numarului absolventilor de la facultatile particulare. Se estimeaza ca acestea vor aduce pe piata anual inca 2.100 de absolventi, ceea ce ar urca totalul medicilor tineri la o cifra imposibil de corelat cu cheltuielile caselor de asigurari pentru sanatate. „Deoarece am constatat ca numarul absolventilor creste anual, am solicitat MEN sa accepte o cifra rezonabila de scolarizare: 3.000, medicina generala, 700, stomatologie si 500-700, farmacie. Am ramas destul de descumpaniti pentru ca am vazut ca MEN nu are nici un sistem de control asupra invatamantului privat. Introducerea unui sistem controlat de locuri la facultatile de stat va determina migrarea candidatilor spre cele particulare”, afirma directorul de resurse umane din cadrul MS, dl Virgil Paunescu. In viitor, solutia se pare ca va fi introducerea unui examen de licenta la nivel national, riguros controlat.
Deocamdata, Colegiul Medicilor a sporit exigentele pe parcursul traseului profesional. Vicepresedintele Liviu Cocora spune: „Am apreciat ca trebuie sa dea un examen suplimentar in organizatia noastra, chiar si cei care au obtinut media zece la licenta. Realitatea a dovedit ca am avut dreptate. Multi medici nu au atins standardul impus. Anul trecut, 3% din cei care au avut media 10 la licenta, la noi au obtinut doar nota 5.” Sistemul de selectie a celor care s-au inscris la rezidentiat inceput in urma cu doi ani a eliminat din competitie destul de multi tineri. Directorul Paunescu avertizeaza ca nivelul stachetei va fi ridicat in mod constant, ceea ce va duce la o crestere a numarului celor respinsi. Anul trecut s-au prezentat la examenul de rezidentiat 6.200 de candidati dintre care 5.000 erau absolventi din anul 1998. Doar 2.700 au luat examenul. Cercul se va restrange si prin conditiile ce vor fi impuse de casele de asigurari pentru sanatate. Acestea vor incheia contracte numai cu medici de familie care si-au luat rezidentiatul in aceasta specialitate.
Piata farmaceutica este mai tentanta
Patrunderea producatorilor straini de medicamente in Romania a creat oarecare perspective medicilor ramasi in afara sistemului sanitar. „Activitatea de distributie este vazuta de medici doar ca o etapa tranzitorie – ne explica Irina Stefanescu, director executiv la firma de recrutare, selectie si instruire Medical Intelligence Transfer. Ei prefera sa lucreze in promovarea de medicamente in reprezentantele straine, la producatorii romani sau la subdistribuitorii care au exclusivitate la importuri.” Posturile de reprezentanti de vanzari au devenit visul multor medici care au luat decizia sa renunte la dreptul de practica. Perspectivele in cariera si nivelul veniturilor fac sa vina absolventi in grup la firma de recrutare pentru a fi plasati pe piata. Multi directori zonali sau nationali de vanzari provin totusi din randul doctorilor specialisti. In ultima vreme candidatii sunt tot mai tentati de sectorul marketing. Pentru a face fata cerintelor, ei se inscriu la cursuri postuniversitare spre a-si imbunatati cunostintele in domeniul economic. Cu un MBA creste foarte mult sansa de a deveni director de produs si apoi marketing manager la o reprezentanta de renume. Pentru cei preocupati de cercetarea stiintifica, departamentele medicale din aceste firme le ofera posibilitatea de a valorifica la maximum pregatirea medicala in domeniul farmaceutic.
Dna Stefanescu estimeaza ca, in acest moment, 40% din vanzarile de medicamente se efectueaza in Bucuresti. Cu toate acestea, chiar daca aici sunt ceva mai multe locuri vacante, sansele sunt mai mari in provincie. Concurenta pentru un post in Capitala a devenit extraordinar de mare. In general, nici unul dintre cei care au ocupat un post de reprezentant de vanzari nu sta pe aceasta pozitie mai mult de patru-cinci ani. „Posibilitatile de evolutie in cadrul reprezentantei sunt restranse – explica Irina Stefanescu. Piramida organizationala este foarte aplatizata si, din aceasta cauza, numarul posturilor din middle si top management este limitat. Dar, o data invatat mecanismul unei afaceri, multi se orienteaza spre alte piete sau isi fac propriile business-uri. Foarte putini sunt cei care se reintorc la practicarea medicinei.”
Tot mai multi iau calea strainatatii. Dl Virgil Petrescu estimeaza ca patru-cinci medici solicita, saptamanal, la MS adeverinta de plecare. Numarul celor care emigreaza este mare. Cam 10-20% din totalul medicilor parasesc anual Romania. Cei mai multi sunt tineri absolventi. „Lumea s-a cam lamurit ce se intampla in sistemul sanitar – este de parere directorul de la MS. Daca in perioada anterioara lui ‘89 erau cam opt-zece candidati pe un loc, acum s-a ajuns la doi pe un loc, iar facultatile particulare inghit pe oricine vrea sa se faca medic.” Majoritatea a devenit constienta ca in orasele mari, unde se poate practica profesia la standarde acceptabile si in care se poate trai decent, doctorii „se calca pe picioare”. Punerea in functiune a caselor de asigurari va conduce, inevitabil, la reevaluarea necesarului de medici in spitale. „Disponibilizari” masive sunt de asteptat, in primul rand, in clinicile universitare. Pentru cei indragostiti de aceasta profesie mai exista inca posturi vacante. In nordul Moldovei, in Delta Dunarii si chiar in jurul Capitalei. In aceste zone, oricate eforturi s-au facut pana acum, posturile oferite de stat nu au fost niciodata ocupate de medici.