in absenta concurentei din partea titlurilor de stat, bancile nu au mai marit dobinzile la depozitele la termen
Cele mai performante fonduri mutuale au oferit i anul 2000 cresteri de: 58,58% – Capital Plus, purtatoare ale unui grad de risc 1,34 si 51,83% – Fondul de Investitii Gelsor, cu un grad de risc zero.
Tot peste dobinzile bancare au oferit cresteri si fondurile mutuale icadrate i categoria de risc zero, precum Fondul de Investitii si Dezvoltare (FIDE) cu o crestere de 49,10%, Fondul Deschis de Investitii (FDI) Galati cu 48,84%, Fondul Mutual Transilvania cu 50,70%, Fondul de Comert Exterior cu 48,33%.
De asemenea, au oferit cresteri de 45,36% fondul monetar Tezaur si de 45,39% fondul monetar Stabilo, fonduri ce au un grad de risc de 1,49, respectiv 0,03.
Urmeaza dobinzile bancare pentru depozite trimestriale, cu un nivel maxim i data de 21 noiembrie de 41%, depozitele lunare – 39% si dobinzile bancare pentru depozitele saptaminale – 30%.
si i aceasta saptamina s-au anulat toate licitatiile pentru titluri de stat. La cumpararea de titluri de pe piata secundara (repo), bancile ofera isa dobinzi mai mari decit cele pentru depozitele obisnuite (la termen).
Investitiile i dolari au oferit o crestere de 37,76% de la iceputul anului. Corelata cu dobinda maxima oferita la depozitele i valuta, investitia i dolari a atins un nivel maxim de 44,53% de la iceputul anului.
Ramin i continuare investitii profitabile cele i fondurile mutuale, dar trebuie analizat i prealabil gradul de risc corelat cu structura portofoliului acestora.