‘Diferenţa faţă de dobânzile la euro şi dolari, de 2, respectiv 3 puncte procentuale, nu este însă suficientă pentru a acoperi riscul de depreciere a leului în condiţii de turbulenţe pe plan global. De aceea, investitorul care va dori să îşi optimizeze câştigurile va putea alege scadenţe sub 3 luni în lei pentru perioadele de ‘linişte’, optând, însă, pentru depozite în euro sau dolar la primele semne de ‘furtună’, spune XTB România.

Potrivit companiei de brokeraj, în 2012, cei care şi-au asumat riscuri mai mari au fost remuneraţi consistent.

‘O investiţie orientată asupra sectorului financiar de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), reflectând componenţa indicelui BET-FI, ar fi adus un câştig de 31%, fără costuri de tranzacţionare şi impozit pe profit (plusul net vizibil în cont ar fi ajuns la aproximativ 25% după aceste deduceri). Incluzând dividendele, randamentul net ar ajunge la aproximativ 32%’, se arată în document.

Potrivit acestuia, plasamentele pe pieţele internaţionale ar fi fost, la rândul lor, o opţiune excelentă.

‘O investiţie care să urmeze evoluţia indicelui pieţei din Turcia ar fi generat profituri remarcabile, de peste 58% (înainte de impozitare). Turcia a beneficiat de o percepţie îmbunătăţită a investitorilor, accentuată de decizia unei agenţii de rating de a o include în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii. Germania a avut de câştigat de pe urma unei economii puternice, ajutată la export de un euro predominant slab. Indicele pieţei de capital germane a crescut anul trecut cu 25,3%, un randament consistent pentru o piaţă matură’, informează XTB România.

De asemenea, compania mai arată că în zona plasamentelor cu un grad sporit de siguranţă, depozitele în lei, ajungând şi la dobânzi de peste 7,5% în ianuarie anul trecut, ar fi fost cea mai bună idee de economisire.

‘Dobânzile mai mici la euro şi dolar faţă de cele pentru moneda naţională nu au fost contrabalansate de deprecierea leului, întrucât aceasta a fost temperată de mişcarea favorabilă a monedei naţionale din decembrie. Depozitele în euro ar fi câştigat competiţia dacă performanţa leului nu ar fi fost atât de bună pe final de an’, mai arată compania de brokeraj.

Fondurile mutuale au adus randamente diferite, în funcţie de activele în care au investit.

‘Cele monetare şi de obligaţiuni s-au situat în apropierea, dar deseori sub câştigurile înregistrate din cele mai performante depozite bancare, în timp ce fondurile de acţiuni şi cele diversificate s-au apropiat de randamentele înregistrate pe bursă de investiţiile în sectorul financiar, fără a reuşi să le depăşească însă. Cele mai performante fonduri au fost cele care au reflectat evoluţia indicilor, locul fruntaş fiind rezervat Certinvest BET-FI Index, cu un plus de 39%. Fondul BT Index a adus, la rândul său, performanţe peste cele ale fondurilor administrate activ, aducând un câştig de 27%’, se mai spune în comunicat.

Înfiinţată în 2002, în Polonia, compania are peste 20 de sucursale în Europa, Asia şi America de Sud. În România, X-Trade Brokers Dom Maklerski SA Sucursala Bucureşti (XTB România) este activă pe piaţă din 2009.

SURSA: Agerpres