O locuință din 5 este asigurată în caz de dezastru

Potrivit datelor UNSAR (Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România), doar una din cinci locuințe este asigurată în caz de dezastru, la nivel național. Aceasta este o situație alarmantă. Mai ales având în vedere că aproape 70% din populație locuiește în zone de hazard seismic moderat sau ridicat.

Comunicatul UNSAR a fost transmis luni, la 47 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. Eveniment în urma căruia aproximativ 1.500 de oameni și-au pierdut viața. Alți 11.000 au fost răniți.

România rămâne una dintre țările cele mai expuse la seisme. Țara noastră este în topul riscurilor cu care se confruntă românii. Conform unei cercetări realizate de IRES la solicitarea UNSAR, peste jumătate dintre români sunt îngrijorați că un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuința.

Cu toate acestea, la nivel național, doar una din cinci locuințe este asigurată. Ceea ce înseamnă că doar 20% dintre români ar beneficia de protecția oferită de o poliță de asigurare pentru locuință. Asta, în timp ce media europeană este de aproximativ 65%.

Valoarea despăgubirilor a crescut

În primele 9 luni ale anului trecut, companiile de asigurări au plătit despăgubiri în valoare de peste 119,2 milioane de lei în baza asigurărilor pentru locuințe. A fost înregistrată astfel o creștere cu 61% față de valoarea achitată în aceeași perioadă a anului 2022 (74,1 milioane de lei).

„Cu aproximativ 7,6 milioane de locuinţe neprotejate în faţa neprevăzutului, asigurarea locuinţelor în caz de dezastru trebuie să devină, fără îndoială, o prioritate naţională, dar şi o responsabilitate individuală a fiecărui român”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

Potrivit datelor citate de UNSAR, care provin de la Institutul Național de Statistică, 14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismic moderat sau ridicat. Cifra reprezintă aproape 70% din populație. În cazul producerii unui cutremur similar cu cel din 1977, pagubele directe ar putea ajunge la 7-11 miliarde de euro. Iar pierderile economice ar putea depăși 25 miliarde de euro.

UNSAR, înființată în 1994, reprezintă 22 de companii de asigurări care dețin peste 90% din piața locală de asigurări. Din 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurătorii membri ai UNSAR plătesc despăgubiri în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de euro anual, ceea ce înseamnă aproximativ 5 milioane de euro în fiecare zi calendaristică.