Ucraina suspendă serviciile consulare pentru bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani

Bărbații cu vârste între 18 și 60 ani, chemați în Armată. Marți, pe data de 23 aprilie, Ucraina a anunțat suspendarea serviciilor consulare destinate bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

Această decizie a fost luată după ce ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a făcut publice planurile viitoare pentru întoarcerea în țară a bărbaților capabili să lupte, conform vârstei la care aceștia sunt apți de serviciu militar.

”Ministerul Afacerilor Externe a anunţat o suspendare temporară a primirii unor noi dosare de către serviciile consulare privind categoria cetăţenilor ucraineni menţionaţi”, a transmis într-un comunicat diplomaţia ucraineană, precizând că sunt vizați bărbaţii cu vârste curpinse între 18 şi 60 de ani.

Ministerul a mai menționat că numai furnizarea unor ”cărţi de identitate în vederea întoarcerii în Ucraina” este menţinută în cazul acestei categorii de bărbaţi.

Ucraina, care luptă de doi ani împotriva invaziei Rusiei, se confruntă cu o nevoie stringentă de personal militar, mai ales în condițiile în care Rusia ar putea declanșa o nouă ofensivă în săptămânile și lunile viitoare.

”Faptul de a se afla în sejur în străinătate nu scuteşte un cetăţean de datoriile pe care le are faţă de patria sa”, a scris pe X Dmitro Kuleba.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe din Ucraina
Dmitro Kuleba / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Ministrul ucrainean de Externe a anunțat că a ordonat ”măsuri de restabilirea echităţii între bărbaţi la vârsta mobilizării în Ucrsina şi cei din străinătate”.

Dmitro Kuleba nu oferă detalii cu privire la natura acestor măsuri. Oficialul s-a rezumat la a declara că ministerul „probabil va furniza clarificări” cu privire la noile proceduri pentru accesul la servicii consulare.

Ucraina interzice călătoriile în străinătate pentru bărbații în vârstă de luptă

Ucraina interzice călătoriile în străinătate pentru bărbații în vârstă de luptă, cu câteva excepții. Cu toate acestea, conform estimărilor presei, zeci de mii de bărbați au fugit ilegal din Ucraina pentru a evita mobilizarea pe front.

Înainte de invazia rusească, sute de mii de ucraineni trăiau în străinătate.

Mai multe personalități ucrainene critică anunțul ministrului Kuleba, considerându-l ineficient sau chiar ilegal.

”Acest lucru nu va obliga niciun bărbat care a plecat în străinătate (…) să se întoarcă în Ucraina şi să se ducă să lupte”, a scris pe Facebook Serghi Petuhov, un fost adjunct al ministrului Justiţiei.

Ucraina, a cărei armată se confruntă cu dificultăți în fața trupelor ruse, a introdus o lege a mobilizării pentru a intensifica sancțiunile împotriva celor care refuză recrutarea militară. Conform acestei legi, vârsta de mobilizare a fost redusă de la 27 la 25 de ani.