Rogozin susține că Moscova riscă o înfrângere de proporții în Ucraina, dacă președintele Putin nu recurge la arma nucleară. „Se anticipează o iminentă confruntare aeriană mortală”, a declarat Rogozin, ex ambasador al Rusiei la NATO, precizând că forțele ruse se pregătesc în mod activ pentru contraofensiva ucraineană. Dar, a subliniat el, Rusia ar putea evita un număr mare de victime prin utilizarea preventivă a armelor nucleare tactice împotriva Kievului, potrivit tabloidului The Sun.

Fost şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a fost demis anul trecut de Vladimir Putin. El a deținut și portofoliul de vicepremier însărcinat cu complexul militaro-industrial rus care include şi domeniul spaţial. Până anul trecut, Rogozin fusese responsabil cu testarea rachetei hipersonice Satan-2, cunoscută în Rusia sub numele de Sarmat, și a matricei de sateliți spațiali ai Moscovei.

Doctrina militară a Rusiei dă dreptul folosirii armelor nucleare

Acum, din postura de consilier militar din zona de război, el a recunoscut că forțele ruse se vor confrunta cu probleme majore în iminenta contraofensivă a Ucrainei, dacă președintele Putin nu recurge la arma nucleară.

”Conform doctrinei noastre, avem tot dreptul să folosim arme nucleare tactice”, a spus Rogozin, purtând veșminte militare și cu o mitralieră AK-47 personalizată, atârnată pe umăr. „Deocamdată, există o discrepanță clară între forțele și armele convenționale din acest război, în favoarea inamicului”. Acest lucru s-a datorat livrărilor occidentale de arme către Ucraina, a subliniat el.

„Prin urmare, cea mai bună metodă de a anihila contraofensiva Ucrainei este folosirea armelor nucleare tactice, cu consecințe de înțeles, desigur. Cred că nu există altă opțiune în acest moment”, a mai declarat Rogozin. Fost ambasador al Rusiei la NATO, la începutul războiului Rogozin a încercat să sperie Occidentul cu amenințări privind armele nucleare rusești. El a fost rănit în decembrie, de un obuz, în timp ce își aniversa cei 59 de ani într-un hotel din Donețk.

Consecințe catastrofale

Moscova a amenințat, în repetate rânduri, că războiul din Ucraina ar putea escalada într-un conflict nuclear. Majoritatea experților internaționali susține însă că un atac cu arme nucleare ar avea consecințe devastatoare pentru Rusia. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat asupra „consecințelor catastrofale” ale unui astfel de atac al Rusiei. Cele mai multe rachete nucleare ale Rusiei sunt în lansatoare de rachete. Peste 1.100 la număr, sunt proiectilele care pot să ajungă la o distanță imensă, pentru că este vorba despre rachete intercontinentale.

Au o rază de peste 10.000 de kilometri, însă ele pot fi, în teorie, detectate de sistemele antirachetă pe care NATO le are la dispoziție, inclusiv scutul de la Deveselu. Rușii au peste 800 de rachete și în submarinele nucleare. Și ele pot să ajungă la distanțe imense – între 8.000 și 10.000 de kilometri, însă apar pe radarele de ultimă generație ale NATO. Există însă și o excepție. Este vorba despre proiectilele lansate de submarinul Belgorod. Acele drone subacvatice nu sunt ușor de detectat.

Pe lângă cele 2.000 de focoase nucleare montate deja pe rachete, Kremlinul mai are în depozite peste 2.500. Cu acest arsenal, Rusia ocupă locul 1 în lume în domeniul nuclear. În total, Rusia are 5.977 de focoase nucleare, SUA au 5.428, China are 350, Franța are 290, iar Regatul Unit are 225, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.