DLA Piper, care a acordat asistenţă juridică OMV Petrom pentru cea mai mare finanțare de pe piața locală, în valoare de 930 de milioane de euro , şi a ajutat BCR în legătură cu mai multe finanţări pentru proiecte de energie regenerabilă, discută cu mai mulţi investitori străini care analizează oportunităţile din piaţa românească.
Capital: Cât de dispuse mai sunt băncile să finanţeze economia, având în vedere evoluţia din ultimii ani? Se poate şi mai rău decât este acum?
Sabin Volciuc: Nu este exclus ca băncile să fie reticente în a acorda finanţări noi în prima jumătate a acestui an, în special din cauza incertitudinii care domină piaţa, fapt care a dus la o creştere a aversiunii faţă de risc. Probabil, departamentele de risc din bănci vor face o analiză mai detaliată a fiecărei finanţări, luând în considerare orice risc posibil sau probabil asociat cu o anume societate, industria în care operează, precum şi scopul finanţării. Pe de altă parte însă, companiile solide precum şi proiectele bancabile nu ar trebui să aibă probleme în atragerea de finanţări. Mai rău decât acum? Având în vedere că în trimestrul doi se finalizează situaţiile financiare ale companiilor pentru anul trecut, am putea să vedem o creştere a restructurărilor creditelor şi chiar a numărului de proceduri de insolvenţă, întrucât 2011 a fost un an dificil şi, probabil, indicatorii financiari asumaţi de către companii faţă de bănci nu au putut fi respectaţi. Asemenea creşteri nu pot decât să dăuneze sistemului bancar, deja afectat de credite neperformante.
Capital: Să ne aşteptăm anul acesta la intrări pe piaţa locală? Fonduri de investiţii, de exemplu?
S.V.: Cred că vor continua să-şi facă simţită prezenţa în piaţă tot cei care sunt deja prezenți în România şi regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est şi în special cei pentru care România este o piaţă strategică. Cu siguranţă însă, vom vedea şi intrări noi în energie, acesta fiind principalul sector care poate aduce creştere economică în 2012.
Capital: Credeţi că vom asista la un boom în zona producţiei de energie regenerabilă?
S.V.: O mare parte din legislaţia privind energia regenerabilă a fost finalizată. Există, aşadar, premisele unei creşteri a numărului de proiecte de regenerabile în următorii ani şi nu exclud să avem chiar un boom în acest domeniu. Însă, condiţiile de piaţă sunt dificile, şi acest lucru poate avea un impact direct asupra dezvoltării acestor proiecte. În ceea ce ne priveşte, observăm un interes sporit din partea investitorilor străini în acest domeniu.
Capital: Dar cu ce bani se vor face aceste investiţii dacă băncile ezită? Cu bani de pe pieţele internaţionale? Bursa din România nu pare o opţiune.
S.V.: Investitorii strategici care sunt solizi din punct de vedere financiar pot accesa cu uşurinţă finanţări de la băncile internaţionale cu care au relaţii de lungă durată. Şi BERD a acordat finanţări pentru câteva asemenea proiecte în România şi ar putea să fie în continuare activă în această piaţă. În plus, cred cu tărie că vom avea, în acest an, mai multe finanţări pentru proiecte de energie regenerabilă acordate chiar de către băncile locale. Bineînţeles, nu putem spune că orice proiect este bancabil sau că orice investitor poate prezenta încrederea şi expertiza necesară, elemente extrem de relevante pentru bănci.
Capital: Aţi fost contactaţi de investitori chinezi?
S.V.: Am avut unele contacte limitate şi cu investitori chinezi. Există unele tatonări în domeniul energiei în România. Aşteptăm însă să vedem investiţii concrete.
Capital: Ce părere aveţi despre privatizările anunţate de stat, tot în zona energiei?
S.V.: Privatizările din domeniul energiei fac parte din angajamentul Guvernului faţă de FMI şi ar putea aduce resurse importante la buget. Ofertele publice prin bursă reprezintă o modalitate bună de privatizare, întrucât am putea avea o probabilitate ridicată ca preţul de vânzare pentru un pachet minoritar de acţiuni să fie aproape de maximul suportat de piaţă. Însă planificarea perioadelor acestor oferte publice trebuie analizată serios, având în vedere că potenţialii investitori interesaţi sunt mai mult sau mai puţin similari şi suma totală care se doreşte a fi atrasă este de aproximativ un miliard de euro. Sper că există asemenea resurse în piaţă şi cred că Bursa de Valori Bucureşti, care are un suflu nou, va ajuta mult.
Capital: Până la urmă, vom vedea nume noi pe piaţa energiei din România?
S.V.: Cum am menţionat anterior, vom asista la intrarea câtorva noi jucători de talie internaţională în viitorul apropiat, în special pentru proiecte de energie regenerabilă. Şi vânzările de pachete minoritare în societăţile din domeniul energiei s-ar putea să atragă un anumit interes. În plus, dacă ne uităm la piaţă în general, mă aştept ca antreprenorii români, care au strâns din dinţi pentru a nu vinde la 30% din valoarea din 2007-2008 a companiei, să ia în considerare o vânzare a businessului
Capital: Cum v-a mers în 2011?
S.V.: Am crescut cu aproximativ 25% în ceea ce priveşte cifra de afaceri şi ne propunem să fim pe creştere şi anul acesta. Practicile de corporate M&A şi finanțări au înregistrat avansuri importante, iar sectoarele cele mai active au fost energia şi industria farmaceutică.
DLA Piper: „Giganţii vor veni în România pentru energia verde”

21 martie 2012, 12:09
Ultima modificare în 21 martie 2012, 14:09
Sectorul imobiliar suferă în continuare, dar domeniul energetic va creşte substanţial în 2012, spune Sabin Volciuc, coordonatorul practicii de finanţări al casei de avocatură DLA Piper.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook