Banca Comercială Română şi Banca Transilvania au devenit agenţi de plată pentru Depozitarul Central, prin intermediul acestora urmând să fie efectuate plăţi de dividende sau alte sume de bani, pentru emitenţii de instrumente financiare care vor desemna respectivele instituţii de credit drept agenţi de plată proprii, potrivit unui comunicat remis astăzi presei.

Începând cu anul 2015, ca urmare a modificării cadrului de reglementare aplicabil, emitenţii vor distribui dividendele şi orice alte sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare prin intermediul Depozitarului Central şi al participanţilor la sistemul de compensare decontare şi registru. ''Distribuirea dividendelor prin intermediul Depozitarului Central se va efectua astfel: pentru acţionarii care sunt clienţi ai unor intermediari participanţi ai Depozitarului Central plata se va face prin intermediul Depozitarului Central şi al respectivilor participanţi, iar pentru acţionarii care nu au cont deschis la un intermediar plata se va face de către Depozitarul Central, prin intermediul agentului de plată desemnat de emitentul la care respectivul acţionar are deţineri, cu condiţia ca respectivul agent de plată să fi încheiat un contract în acest sens cu Depozitarul Central'', se menţionează în comunicat.

Serviciul de distribuire a dividendelor prin intermediul Depozitarului Central se adresează atât emitenţilor listaţi pe pieţele reglementate, celor tranzacţionaţi pe sistemele alternative de tranzacţionare, cât şi societăţilor care nu mai sunt prezente pe piaţa de capital, dar care sunt preocupate de asigurarea unui tratament corect şi egal al acţionarilor. ''Primele plăţi prin Banca Transilvania vor fi realizate începând cu data de 30 iunie 2015, pentru distribuirea dividendelor SIF Moldova'', a declarat director general al Depozitarului Central, Silvia Buicănescu.

În prezent, Depozitarul Central are încheiate contracte cu următorii agenţi de plată: CEC Bank, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Comercială Română şi Banca Transilvania. Serviciul de distribuire a dividendelor prin intermediul Depozitarului Central se adresează atât emitenţilor listaţi pe pieţele reglementate, celor tranzacţionaţi pe sistemele alternative de tranzacţionare, cât şi societăţilor care nu mai sunt prezente pe piaţa de capital, dar care sunt preocupate de asigurarea unui tratament corect şi egal al acţionarilor.

Sursa: AGERPRES