Conducerea BVB încearcă să crească la 40% limita zilnică de variaţie, măsură aprobată de acţionarii bursei la finele anului anul trecut. Bursa la termen de la Sibiu se opune.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) încearcă să modifice una dintre cele mai importante şi restrictive reglementări din prezent, tunelul de variaţie zilnic. Intenţia conducerii bursei nu este o noutate, proiectul fiind aprobat de acţionari în decembrie 2008. Cum însă măsura nu este simplă, iar modificarea  a coincis cu perioada de criză financiară, aplicarea a fost întârziată. Mai mult, au apărut şi oponenţi, mai exact bursa de derivate de la Sibiu, Sibex, care consideră că mărirea pragului zilnic de variaţie de la 15% la 40% va duce la dezechilibrarea pieţei la termen.

Cât de utilă este modificarea?

În primul rând, trebuie amintit motivul pentru care a fost introdusă limitarea zilnică a unei cotaţii. Tunelul de 15% înseamnă că o acţiune nu va putea fi tranzacţionată la o diferenţă mai mare sau mai mică de 15% faţă de preţul de referinţă (cotaţia de închidere a şedinţei precedente).  Limita este menită să elimine posibilitatea de a manipula cotaţia prin zvonuri, informaţii din interior, operaţiuni tip suveică etc. Principalul dezavantaj este imposibilitatea corectării unei cotaţii pe parcursul unei singure şedinţe. Preţul unei acţiuni este stabilit de către piaţă, investitorii fiind cei care decid cât de mult sau cât de puţin merită un titlu. Tunelul nu a stopat căderea unei acţiuni, ci a întins-o pe parcursul mai multor şedinţe.

Blocarea unei acţiuni în momentul în care atinge pragul limită este o măsură specifică pieţelor emergente. „Nicio bursă dezvoltată nu are o astfel de limitare şi nici nu suspendă acţiunea în momentul AGA. Dacă piaţa consideră că titlul trebuie depreciat cu 90%, atunci va scădea în consecinţă într-o singură şedinţă”, spune Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust. De altfel, limitarea zilnică nu a împiedicat acţiunile listate la BVB să piardă până la 90% din valoare pe parcursul anului trecut. Iar pe ansamblu, bursa autohonă a coborât mai mult decât pieţele dezvoltate.

Pentru evitarea apariţiei unor distorsiuni majore, conducerea bursei intenţionează să modifice limita de variaţie în trei etape. În prima este vizată perioada de predeschidere de 15 minute, în care preţul va fi format prin aplicarea unei limite de 25% faţă de referinţă. Dacă preţul de deschidere nu va putea fi fomat în aceste limite, tunelul va fi extins până la 35% în a doua etapă, cu posibilitatea extinderii până la 40% dacă piaţa o va cere. Acţiunea nu va putea depăşi acestă limită maximă, tranzacţionarea urmând a fi blocată.

Măsura aşteaptă acordul CNVM

Modificarea presupune şi schimbarea limitelor de variaţie stabilite de bursa de la Sibiu. Dacă actualele limite vor fi menţinute, piaţa va fi blocată în momentul în care la BVB cotaţiile spot vor depăşi limitele de la Sibiu. De aceea, Sibex a înaintat către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) o adresă prin care se opune măsurii BVB.

În prezent, aplicarea noilor limite este condiţionată de acceptul CNVM, necesar în condiţiile în care sunt afectate şi alte instituţii autohtone. „Încercăm să obţinem cât mai repede aprobarea CNVM, astfel încât să extindem limita de variaţie a acţiunilor încluse în indicele BET“, spune Anca Dumitru, director general al BVB. În actualele condiţii de piaţă, orice modificare adusă regulilor ar putea avea efecte pozitive, mai ales în ceea ce priveşte atragerea de noi investitori. Rămâne de văzut dacă vor fi acceptate de toată lumea.

164-32176-34_ancadumitru_25_cc.jpgÎncercăm să obţinem cât mai repede aprobarea CNVM, astfel încât să extindem limita de variaţie a acţiunilor incluse în indicele BET.
Anca Dumitru, director general BVB

40% Noua limită de variaţie poate majora volatilitatea acţiunilor, însă ar putea creşte şi lichiditatea pieţei prin păstrarea la tranzacţionare a titlurilor

Limitări
Acţiunile listate la BVB nu pot  creşte sau scădea într-o zi mai mult de 15% şi sunt suspendate în cazul desfăşurării AGA, norme inexistente pe pieţe dezvoltate