Guvernul a amânat pentru săptămâna viitoare discuţia privind introducerea certificatului energetic la vânzarea sau cumpărarea unei locuinţe.

Certificatul energetic încă mai creează probleme, guvernanţii nereuşind să adopte actul normativ care să reglementeze situaţia. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a spus că nu s-a căzut de acord asupra perioadei de amânare a aplicării legii.

În plus, s-a considerat că noul sistem presupune anumite proceduri de selectare a evaluatorilor şi obţinere a certificatelor care nu sunt încă destul de clar stabilite, iar numărul de auditori este prea mic.

Legea 372/2005 prevede că la încheierea oricărui contract de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din blocurile de locuinţe va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanţă energetică al clădirii.

Legea urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis în luna decembrie să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amânarea a fost decisă după ce Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a avertizat că certificatul va majora preţul caselor vechi cu 5-10% şi va bloca tranzacţiile.