Centrala nucleară Zaporojie este în continuare „evident ucraineană”, în ciuda anexării de către Moscova, a declarat joi directorul Asociației Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi. Acesta a subliniat însă că un accident nuclear este încă foarte posibil.

Rafael Grossi, directorul AIEA, la Kiev: Zaporojie rămâne ucraineană

„Pentru noi este evident că centrala aparţine (operatorului ucrainean) Energoatom, deoarece este o instalaţie ucraineană”, a mai spus Rafael Grossi în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, după ce a fost primit de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și înainte de a pleca spre Moscova.

„Continuăm să spunem ce trebuie făcut, adică să evităm în esenţă un accident nuclear la centrală, ceea ce rămâne o posibilitate foarte, foarte clară”, a declarat directorul Asociației Internaționale pentru Energie Atomică, subliniind „condițiile aproape insuportabile” în care trebuie să lucreze personalul ucrainean al centralei, potrivit AFP.

Centrala nucleară Zaporojie, furnizoarea unei treimi din producția de energie electrică a Ucrainei și pe care Rusia dorește să o conecteze la rețeaua electrică din Crimeea, este bombardată încă din luna august a acestui an. Moscova și Kievul se acuză reciproc pentru această situație, care a stârnit frica unui nou accident nuclear, similar cu cel de la Cernobîl.

Centrala Zaporojie se află sub control rusesc, dar este operată de personal ucrainean.

Ucraina se pregătește pentru un posibil atac nuclear

Kievul a început să pregătească mai multe centre de evacuare în cazul unui atac nuclear, după ce președintele Vladimir Putin a amenințat că Rusia va face orice pentru a ieși victorioasă din acest război. Prin aceste declarații, a lăsat să se înțeleagă că ar putea recurge la folosirea armelor nucleare dacă va considera necesar.

Primăria din Kiev a anunțat că aceste centre de evacuare dispun și de pastile cu iodură de potasiu, care ar ajuta împotriva absorbției radiațiilor în eventualitatea unui atac sau accident nuclear.

Armata rusă este posesoarea a aproximativ 2.000 de bombe tactice nucleare cu acțiune limitată (între unul și doi kilometri), dar care pot produce pagube semnificative.

Experții spun că Rusia ar putea încerca un atac nuclear demonstrativ într-o zonă nelocuită sau undeva în Marea Neagră. Dar chiar dacă presupusul atac ar fi pur demonstrativ, ar însemna ca Rusia să fie izolată la nivel internațional.