Un director din ROMATSA, fost secretar de stat la Transporturi, avere nejustificată de aproape 1 milion de lei

Este vorba despre Dragoş-Virgil Titea, director în cadrul ROMATSA şi fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, care nu poate justifica provenienţa a aproape 1 milion de lei.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), bărbatul nu poate justifica peste 800.000 de lei din averea sa şi a familiei, astfel că ANI a sesizat în acest caz Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti.

În prezent, Dragoş-Virgil Titea ocupă funcţia de director la Direcţia Juridică şi Administrativ în cadrul R.A. ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian).

„Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 824.898 Lei între averea dobândită şi veniturile realizate de către TITEA DRAGOŞ-VIRGIL împreună cu familia, în perioada exercitării funcţiilor publice de secretar de stat şi director”, se arată în comunicatul de miercuri, 12 aprilie, al ANI.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, în acest caz a fost sesizată Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti.

Aceasta din urmă urmează să înceapă o acţiune de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de directorul din cadrul ROMATSA, împreună cu familia, în perioada exercitării funcţiei publice de secretar de stat, se mai arată în comunicatul oficial al ANI datat miercuri, 12 aprilie.

Ce alte persoane se mai află pe lista de nereguli sesizate de ANI?

Nu este singurul caz sesizat de către ANI. Mai exact, instituţia a constatat probleme legate de averea nejustificată, conflictul de interese de natură administrativă, starea de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a mai multor persoane.

SAUER MARIA –  director al Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Caransebeş, Judeţul Caraş Severin. ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitatea sa de director al Staţiunii de Cercetare Dezvoltare având un interes personal de natură patrimonială, a semnat înscrisuri referitoare la numirea în funcţia de director adjunct ştiinţific şi a majorării salariale pentru soţul său, secretar ştiinţific în cadrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Caransebeş.

Tot în cazul acesteia, ANI a constatat, în luna decembrie 2022 şi starea de incompatibilitate, întrucât, în perioada 22 iulie 2019 – 28 iulie 2021, a deţinut funcţia de director al Staţiunii de Cercetare Dezvoltare şi membru în consiliul de administraţie iar soţul său a deţinut funcţia de administrator/asociat la două societăţi cu capital privat al căror obiect de activitate este similar cu cel deţinut de Staţiunea de Cercetare, încălcând astfel prevederile art. 3, alin.(1), lit. a) din H.G. nr. 857/2017 şi prevederile art. 34, lit. a) din Legea nr.45/2009.

ENIŞOR CRISTINA MAGDALENA – Coordonator al controlului financiar preventiv propriu din cadrul Direcţiei Generale Programe Europene Capital Uman, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a fost găsită în cincompatibilitate. ANI precizează că în anul 2020, în exercitarea atribuţiilor de serviciu aferente funcţiei publice de consilier în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, aceasta a acordat viza de control financiar preventiv propriu pentru diverse entităţi beneficiare şi/ sau partenere în cadrul Programului Operaţional Capital Uman, societăţi de la care fiul persoanei evaluate a obţinut în aceeaşi perioadă venituri în calitate de salariat.

COBELSCHI CĂLIN PAVEL – managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov. Inspectorii ANI au deciz că se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 07 mai 2019, întrucât exercită simultan cu funcţia de Manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov şi funcţiile de medic specialist şi medic primar în cadrul  unei societăţi comerciale ce are ca obiect principal de activitate acordarea de asistenţă medicală specializată, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 95/2006.

MUREŞAN VASILE ADRIAN – medic Şef de secţie la Chirurgie Vasculară în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu – Mureş. ANI a decis că se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 septembrie 2018, întrucât exercită simultan cu funcţia de medic Şef secţie Chirurgie Vasculară în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu – Mureş şi calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator în cadrul unei societăţi comerciale, încălcând prevederile art. 178, alin. (1),  lit. g) din Legea nr. 95/2006 coroborate cu prevederile art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006.

MAXIM BOGDAN – VALENTIN – funcţionar public cu statut special în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu. Bărbatul s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 11 februarie 2020 – 03 februarie 2022,  întrucât a exercitat simultan cu funcţia publică cu statut special (ofiţer de poliţie – organ de cercetare al poliţiei judiciare) în cadrul I.P.J. Sibiu şi funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Secţia Română – Regiunea I Sibiu, încălcând astfel prevederile art. 2, alin (4) din Legea nr. 364/2004.

ŢIBENSCHI FELICIA – fost Funcţionar public în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Deva. Aceasta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 02 martie – 08 mai 2020 întrucât simultan cu deţinerea funcţiei publice de consilier juridic în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Deva a exercitat şi funcţia de asistent judiciar în cadrul Tribunalului Hunedoara, încălcând astfel prevederile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 460 din O.U.G. nr. 57/2019, precum şi prevederile art. 5, alin. (1) din Legea nr. 303/2004 (în vigoare în perioada supusă evaluării).