Într-un document din interiorul sistemului bancar din Marea Britanie se recunoște faptul că jumătate din creditele ipotecare acordate în perioada 2007-2008 nu au avut la bază o verificare a veniturilor solicitanților, arată cotidianul spaniol.
Pentru a pune capăt acestor excese și pentru a armoniza piața europeană a creditelor ipotecare, cu o mai mare securitate a consumatorilor, Parlamentul European pregătește o directivă care urmează să fie aprobată anul acesta.
Grupurile politice din cadrul Parlamentului de la Strasbourg negociază textul documentului care urmează să fie analizat de Comisia Europeană și Consiliu.
Eurodeputatul Antolín Sánchez Presedo (Spania) de la Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European este cel care a prezentat în cadrul comisiei pentru afaceri economice şi monetare un raport în care descrie modalități mai bune pentru a proteja eficient debitorii și pentru a consolida industria europeană de credit.
”Am introdus trei noi capitole. Unul dintre acestea tratează educația financiară și ceea ce oamenii de rând ar trebui să cunoască înainte de a accesa un credit ipotecar. Apoi, urmărim ceea ce se întâmplă după ce oamenii au semnat un contract pentru un credit ipotecar. Numim asta comportamentul solid al piețelor de credit”, a afirmat deputatul european.
Ultimul capitol face referire la transparența piețelor. Ideea de bază este aceea de a facilita monitorizarea a fiecărui credit ipotecar, şi de a crea, de exemplu, un registru de credite ipotecare.
”O dată ce le aduni laolaltă pentru a construi un instrument financiar, ai putea ști în orice moment ce fel de credite ipotecare sunt reglementate de acest instrument. Acestea ar stabiliza foarte mult piețele de credit”, este de părere Predeso.