Paguba pe care a înregistrat-o Hidroelectrica din contractele cu „băieții deștepți“ se ridică la 4,5 miliarde lei, adică 1,2-1,3 miliarde euro, conform ministrului economiei Daniel Chițoiu, care a declarat că până la începutul lui octombrie speră ca societatea să iasă din procedura de insolvență. Ultimul contract denunțat a fost cel cu Energy Holding, unul dintre cele mai păguboase, care a generat pierderi, din 2006 până în prezent, de 1,4 miliarde lei. Anterior, fuseseră încheiate alte patru contracte, cele cu Euro-P.E.C., EFT, Alpiq RomIndustries și Alpiq RomEnergie.
„Şi înainte de a intra în insolvenţă, dar şi pe perioada insolvenţei, administratorul special şi administratorul judiciar au purtat negocieri cu toţi beneficiarii de contracte bilaterale de energie electrică“, declară Daniel Chițoiu. „În toată această perioadă, cu două excepţii, toţi au avut o poziţie refractară, nu au accesat la noile condiţii de negociere, în sensul ca preţul de vânzare să fie cel de pe bursa OPCOM şi, de asemenea, nu au fost de acord cu reducerea cantităţilor şi a duratei contractelor“, a adăugat acesta într-o conferință de presă. Hidroelectrica ar trebui să înceapă vânzarea de energie electrică pe piața concurențială începând cu luna viitoare.
Conform declarațiilor, administratorul judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, a încercat să găsească soluții amiabile pentru contractele păguboase în derulare, și valabile până în 2012, 2015 sau 2018, dar în condițiile în care beneficiarii acordurilor nu au acceptat noile condiții, contractele au fost denunțate. Până la sfârșitul lunii iulie ar trebui ca și celelalte contracte să fie stopate sau renegociate, respectiv cele cu Alro, Elsid și Electrocarbon.
„Acest caz a fost ridicat autorităţilor române şi de FMI şi de Comisia Europeană de foarte mult timp“, a declarat și premierul Victor Ponta. „A existat probabil intenţia, dar niciodată nu a existat acţiunea de a opri contractele bilaterale care au prejudiciat în ultima perioadă, din 2010 încoace, cu peste un miliard de euro Hidroelectrica şi, implicit, o piaţă concurenţială corectă“, a adăugat acesta, care speră ca din toamnă compania să acționeze normal.
Mai puțină energie pe piața reglementată
Ieșirea din insolvență a Hidroelectrica este foarte importantă nu doar pentru companie, ci și pentru întreg mediul de afaceri și, mai ales, pentru creditori, care vor avea astfel siguranța că statul își respectă angajamentele. Altfel, cel mai mare producător de energie din România are oricum probleme cauzate de secetă, care a lovit producția și anul trecut. Iar prețul la care va fi vândută energia de la Hidroelectrica nu este încă stabilit, acesta urmând a fi stabilit pentru fiecare cumpărător. „Prețul care se practică pentru vânzarea energiei electrice, nu numai de către Hidroelectrica, dar și de către celelalte companii, pentru industrie va fi prețul raportat la piața concurențială, dar cu anumite corecții, în funcție de numărul de locuri de muncă, de profitabilitate, de volumul exporturilor“, spune Daniel Chițoiu.
Nivelul corecțiilor va fi stabilit de către minister împreună cu OPCOM (operatorul pieței de energie electrică din România), iar în acest proces va fi implicată și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care stabilește cantitatea de energie livrată în piața reglementată și în cea concurențială. „În prezent, din 56 TWh energie electrică produsă în România, 28 TWh, adică jumătate, sunt livrați în piața reglementată și acoperă energia electrică furnizată populației, instituțiilor publice, acoperă pierderile din sistem și mai sunt o categorie de beneficiari din domeniul industrial“, spune ministrul economiei.
Intenția este de reducere a cantității de energie din piața reglementată, astfel încât coșul de energie să fie reconfigurat, iar cei trei producători principali (Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Complexul Energetic Oltenia) să nu mai înregistreze pierderi sau acestea să fie cât mai mici. Cele mai mari pierderi sunt la Hidroelectrica, care vinde cu 72 lei pe MWh, în timp ce costul de producție este de 125 lei/MWh.