Aflat la Iaşi, Emil Boc a recitat din nou, cu talent, poezia cu centurile ocolitoare, a exultat anunţând că se vor da gata în acest an 10,5 km din Autostrada Transilvania, iar la final le-a făcut o mare bucurie localnicilor: „Din prima evaluare, rezultă ca ieşenii vor scăpa de coşmarul traficului greu, în viitorul apropiat. Asta înseamnă că anul acesta, la strat de binder, vor fi gata aproximativ 8,5 din 14 kilometri“. Dom’le, important, la urma urmei, este să ţii ridicat moralul populaţiei. Restul e un moft.

ZOOM

De vânzare

Romtehnica scoate pe tarabă, între altele, 13 TAB-uri de diferite modele, 23 de avioane IAR 93 SC-B şi 22 de tunuri antitanc, toate scoase din uz, cu preţuri de pornire situate între 9.300 si 2.600 de lei, fără TVA, care vor putea fi achiziţionate în cadrul unei licitaţii publice deschise cu strigare, contra unei taxe de participare de 40 de lei, care va avea loc pe 20 august a.c. Cele mai scumpe articole sunt două staţii radio mobile pe şenile model BTR 50 PU, la  9.300 de lei. Un TAB costă de la 9.000 de lei în sus, un avion are preţul minim de 7.777 de lei, iar tunurile au preţuri cuprinse între 2.600  şi 3.125 de lei. Armamentul şi tehnica militară puse la vânzare sunt scoase din uz şi s-au aflat în dotarea unor unităţi militare din Beiuş, Sibiu, Deveselu şi Medgidia.

Mai ieftină nici că se poate

Probabil că toată lumea are în memorie tiradele guvernanţilor privind costurile insuportabile ale sistemului medical, mult prea scumpele medicamente pe care românii le primesc moka şi fără motiv, cele 25 de milioane de zile de concediu de boală pe care doctorii le-au dat anul trecut compatrioţilor lor, ruinând bugetul asigurărilor de sănătate, sutele de mii de dosare de pensionare pentru invaliditate, din care 99% sunt 100% suspecte de fraudă. Etc. Pe scurt, de-atunci încoace, chit că banii cheltuiţi de Guvern pe sănătate sau protecţie socială nu-i vezi oricâtă bunăvoinţă ai avea, nimeni n-a mai îndrăznit să considere România altfel decât o ţară de asistaţi sociali, de oameni puturoşi şi vicleni, care ar fi făcut mai bine să se ducă să culeagă napi în Occident decât să mănânce pâinea trudită pe care bietul stat nu mai ştie cum s-o împartă.

Dar, ce să vezi, un document Eurostat semnalat de khris.ro (cu date mai aproape de mijlocul deceniului, e drept, numai că între timp cifrele trebuie să fi devenit şi mai triste), dezvăluie că statul român cheltuieşte de departe cei mai puţini bani pentru sănătatea şi securitatea socială a supuşilor săi: 14,2% din PIB pentru protecţie socială (faţă de 16,1% în Bulgaria şi 27,2%, media UE), adică 1.088 de euro anual, la PPP (faţă de 1.260 în Bulgaria şi 6.087, media UE). Este probabil inutilă precizarea că suntem de departe ultimii din Europa, iar asta se repetă şi în cazul particular al concediilor medicale, care au costat statul român 9 euro pe cap de locuitor (şi probabil dublu în 2009), ceea ce reprezintă un sfert din costurile suportate de statul bulgar şi  de zece ori mai puţin faţă de ceea ce plăteşte statul ungar, ca să nu pomenim de diverse alte ţări sfinte, cum este Norvegia, unde se ajunsese la o cifră record de 940 de euro.

MAILBOX

Foaie verde brand

Reacţii ale cititorilor la articolul „Scandalul «frunza»: şi alte ţări s-au fript cu brandul”, publicat în Capital nr. 31 din 9 august 2010.

– Degeaba. Nu era nevoie de un (alt) brand. De ce a trebuit să fie schimbat cel vechi „Romania, simply surprising“? Lucrurile care trebuie schimbate sunt infrastructura şi atitudinea faţă de turişti. Restul sunt detalii. (Trimis de Cowboyul Jim)

– Ciubucul. Un concurs naţional organizat cu profesioniştii din ţară ar fi avut mai bune rezultate şi ar fi costat mai puţin. S-a preferat reţeta ciubucului, numit comision, adică hoţia bugetară. Pe filiera UE. Încă o dată, activiştii de partid îşi bat joc de banii publici, pentru simplul fapt că ei nu muncesc pentru aceşti bani. Ei sunt nomenclatura de care credeam că am scăpat. De fapt, acum sunt şi mai mulţi. (Trimis de grigorescu)

– Greşit. În loc de frunză, era mai nimerit un câine comunitar, să nu facă şoc turiştii străini atunci când or să se lovească de haitele de câini vagabonzi de pe plaiurile patriei. (Trimis de lexx)

– Priorităţi. Înainte de a te lansa în campanii scumpe, trebuie să ai nişte produse turistice clar definite (adică experienţe de neuitat pentru turişti) şi să te focusezi pe segmente ţintă. Credeţi că un european, un american sau un japonez ar sări în avion să vină în România imediat ce a văzut reclama cu frunza pe un canal TV oarecare?! (Trimis de ciruli)

– Logan. Cu frunză sau fără, trebuie să definim ce înseamnă „Grădina Carpaţilor“. Adică: ce staţiuni vor fi incluse în portofoliu, cât vor fi de accesibile, cui ne adresăm, ce programe facem? Totul trebuie să fie impecabil, fiindcă altfel… se usucă frunza şi cade! Nu putem concura cu alte ţări, la nivel de vârf, nici la vestigii istorice, nici la staţiuni de iarnă, nici în alte privinţe. Ne trebuie un creator al Loganului în domeniul turistic! (Trimis de Kris)

– Proiect. Bram Stoker a scris o carte despre Dracula, care s-a vândut şi se vinde încă foarte bine. Acest personaj a intrat în conştiinţa lumii ca făcând parte din istoria Transilvaniei, deci a României. Reconstituirea traseului lui Jonathan Harker (eroul lui Stoker), pornind din orasul Bistriţa, trecând prin pasul Bârgăului şi până la întâlnirea cu celebrul vampir, poate fi o bună idee de promovare a turismului nostru. Cu cele 75 de milioane de euro alocate proiectului se puteau construi şi hanul unde a înnoptat Harker înainte de a-l întâlni pe Dracula, şi castelul acestuia, şi altele. Pitorescul locurilor şi pacurgerea traseului pe timp de noapte, de exemplu, ar spori atractivitatea proiectului. Atunci când lumea întreagă se străduieşte să-şi facă reclamă, este păcat să nu profiţi. (Trimis de Marina)

OFSAID

ERATĂ Ne-am obişnuit să facem politica datului. Noi dăm. Şi când nu avem de unde, dăm şi îngropăm ţara.
Pesemne preşedintele Traian Băsescu a vrut să spună „luăm“ în loc de „dăm“. Caz în care ar suna aşa: Ne-am obişnuit să facem politica luatului. Noi luăm. Şi când nu avem de unde, luăm şi îngropăm ţara.

SEDUS În adunătura asta de buimaci sau de şnapani, doamna Elena Udrea este un personaj care pare a avea un proiect, însă acesta e pe bani publici şi e prea costisitor.
Crin Antonescu, deputat, unul dintre liderii opoziţiei parlamentare, mai că ar intra în proiectul doamnei Udrea, dacă ar mai lăsa şi dumneaei din preţ.

ZOOLOGICĂ Eu nu mi-am permis să mă leg de profesia ta, animalule!
Este replica consilierului bucureştean Romeo Pop, actor de felul lui, la afirmaţia unui coleg de consiliu, Sorin Purcărea, care-i recomandase să nu mai susţină lucruri aberante, tocmai el, care a avut „numai roluri de cal“.

NAPOLEON Dacă Senatul nu votează legea educaţiei, voi promova ordonanţa privind descentralizarea în învăţământ.
Premierul Boc se joacă iar de-a Consti­tuţia. Mai trist este că predarea istoriei în limba maghiară este pentru el mai urgentă decât pacheţelul anticriză pe care, de anul trecut, ni-l tot promite.