Plata impozitului pe cifra de afaceri va fi opţională, iar criteriile pentru încadrarea în acest regim vor fi similare cu cele care s-au aplicat şi în 2009, au declarat surse oficiale. Principalul scop al revenirii la impozitul de 3% este crearea unui sistem de impunere simplificat destinat firmelor mici.
Prevederea nu a fost inclusă în proiectul de modificare a Codului Fiscal, însă Comisiile de buget-finanţe au votat un amendament, în acest sens, la legea bugetului. Conform surselor, guvernul susţine aprobarea acestui amendament în plenul reunit.
Regimul de impozitare ca procent din cifra de afaceri, introdus în 2001 şi eliminat la 1 ianuarie 2010, a suferit de-a lungul timpului, mai multe modificări, atât ale cotei, cât şi ale criteriilor de încadrare în categoria microîntreprinderilor. În ultimul an de aplicare a acestuia, în 2009, doar firmele care obţineau cel puţin jumătate din venituri din alte activităţi decât consultanţă şi management puteau opta pentru impozitul de 3%.
Normele Codului Fiscal precizau că încadrarea în categoria veniturilor din consultanţă şi management se făcea prin analiza contractelor încheiate, pentru că existau peste 30 de coduri CAEN referitoare la management şi consultanţă. Celelate criterii erau o cifră de afaceri de cel mult 100 mii de euro anual şi angajarea cel puţin a unei persoane.