Aproape trei pătrimi dintre europeni sunt preocupați de costul utilizării în străinătate a telefonului mobil, conform studiului. 72% dintre turiști continuă să își limiteze apelurile din cauza tarifelor mari, chiar dacă majoritatea știu că prețurile au scăzut raportat la anul 2006.
Doar 19% dintre persoanele care utilizează serviciile de internet mobil pe telefoanele lor cu ocazia unui sejur în străinătate sunt de părere că costurile transferului de date în roaming pentru navigarea pe internet și verificarea email-urilor sunt corecte.
Neelie Kroes, vicepreședintă CE: „Companiile de telefonie trebuie să își asculte clienţii”
Obiectivul de performanță stabilit în Agenda Digitală pentru Europa este ca diferența dintre tarifele naționale și tarifele de roaming să ajungă să fie cvasi nulă până în 2015.
Neelie Kroes, vicepreședintă a Comisiei Europene, responsabilă cu Agenda digitală, a declarat: „Companiile de telefonie trebuie să își asculte clienții. Consumatorii simt că există încă loc pentru mai bine, în special în privința roamingului de date. După cum am promis în Agenda digitală pentru Europa, doresc să asigur cetățenilor și companiilor europene soluții mai bune de roaming.”
Mai mult roaming
Studiul arată că în ziua de azi mult mai mulți oameni își utilizează telefoanele mobile atunci când călătoresc în UE, față de acum patru ani, când UE a introdus pentru prima dată norme de roaming. În ciuda unei scăderi estimate de 13% a deplasărilor în perioada 2006-2010, volumul general al apelurilor primite și SMS-urilor trimise dintr-o altă țară a UE a crescut în această perioadă. Persoanele intervievate spun că dau cu 32% mai multe telefoane, primesc cu 31% mai multe apeluri și trimit cu 43% mai multe SMS-uri față de anul 2006.
Obiceiurile diferă
Bărbații efectuează mult mai ușor apeluri vocale (57%), în timp ce femeile preferă să trimită SMS-uri (56%).  De asemenea, 88% dintre ciprioți utilizează în principal serviciile vocale, față de 44% dintre britanici, iar  32% dintre bulgari nu își utilizează deloc telefonul mobil în străinătate.
Tinerii sunt acum mult mai dispuși să utilizeze serviciile de roaming, comparativ cu anul 2006 (efectuarea de apeluri vocale: +43%, primirea de apeluri +42% și trimiterea de SMS-uri +51%).
Utilizatorii sunt preocupați de costurile ridicate ale apelurilor și transferului de date în roaming 61% dintre persoanele care călătoresc frecvent știu că tarifele de roaming au scăzut ca urmare a intervenției UE. Cu toate acestea, 30% dintre pensionari și 15% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 39 de ani nu își utilizează deloc telefonul mobil în străinătate.
La sondajul Eurobarometru referitor la roaming au participat în perioada august-septembrie 2010 peste 26.500 de persoane din cele 27 de state membre ale UE. Primul eșantion analizat a fost cel al cetățenilor UE care posedă un telefon mobil și care au călătorit în UE în ultimii cinci ani.