Dieta perfectă de după Revelion! Cum slăbești ușor și sigur după mesele de sărbători

Trebuie să țineți cont de faptul de că pierderea în greutate este un proces care durează și că rezultatele nu se pot vedea peste noapte. Mai mult decât atât, este necesar să ții cont de câteva aspecte importante înainte de a alege o dietă pentru a nu provoca dezechilibre majore în corp și pentru a nu-ți pune în pericol sănătate.

Pe lângă o dietă este important să faci și exerciții fizice, având în vedere că acestea reprezintă un alt element cheie în menținerea unei greutăți sănătoase sau în procesul de pierdere în greutate. În plus, exercițiile fizice fac parte dintr-un stil de viață sănătos și trebuie practicate cu regularitate inclusiv de persoanele care nu doresc neapărat să slăbească.

„Toată lumea ar trebui să fie activa fizic, să facă mișcare moderată cu regularitate deoarece în acest fel protejează inima, reducând riscul de boli cardiovasculare”, explica dr. Lee Kaplan, directorul Institutului de Obezitate, Metabolism și Nutriție din cadrul Spitalului General Massachusetts, Statele Unite ale Americii.

Somnul este un alt element cheie pentru pierderea în greutate, fiind recomandate 7-9 ore pe noapte iar nivelul stresului trebuie redus prin practicarea tehnicilor de relaxare sau prin meditație.

Nu renunța la dietă din cauza foamei

Bineînțeles, că pe lângă exerciții fizice, un somn bun și scăparea de stres, este important să avem grijă și la ceea ce mâncăm. Din acest considerent, indiferent de dieta pe care o țineți, trebuie să nu renunțați la ea din cauza foamei.

Evită să mănânci la micul dejun pâine alba, covrigi, brioșe sau gogoși pentru că au un conținut bogat în carbohidrați procesați. Optează în schimb pentru alimente bogate în proteine, cum ar fi ouă sau iaurt grecesc amestecat cu semințe de chia și fructe de pădure. Vei descoperi că senzația de sațietate se menține timp îndelungat.

Carbohidrați bogați în fibre

Carbohidrații bogați în fibre sunt așa-numiții carbohidrați buni, care nu îngrășa. Fibrele îmbunătățesc controlul glicemiei, ajută la scăderea colesterolului și reduc riscul de boli cronice cum ar fi diabetul zaharat, cancerul colorectal și bolile de inimă.

Așadar, alimentele bogate în fibre sunt legumele și leguminoasele precum broccoli, spanac, varză de Bruxelles, cartofi dulci, fasole uscată sau linte și fructe precum mere, pere, fructe de pădure și portocale.

Nu trebuie să te concentrezi pe numărul kilogramelor

Este foarte ușor să te descurajezi și să renunți la dietă atunci când te concentrezi numai pe numărul kilogramelor. Experții recomandă, în schimb, să te axezi pe a face mai multe alegeri alimentare sănătoase, să ții sub control dimensiunea porțiilor și să faci mișcare moderată în fiecare zi. Odată adoptate aceste comportamente, vei începe să pierzi și în greutate.

Dieta perfectă de după Revelion! Cum slăbești ușor și sigur după mesele de sărbători

În loc să-ți propui să slăbești un kilogram pe săptămână, stabilește-ți obiective cum ar fi să mănânci o porție (o ceașcă) de legume la cină sau să mergi pe jos 20 de minute în fiecare zi. De asemenea, este important să ții un jurnal alimentar, pentru a monitoriza schimbările făcute în stilul de viață, dietă, exercițiile fizice și greutate. În acest fel, la sfârșitul fiecărei săptămâni, vei ști dacă este nevoie să lucrezi mai mult pentru a-ți îndeplini obiectivele.

Dieta ar trebui să se bazeze pe legume și fructe

Chiar dacă dietele trebuie alese în funcție de nevoi și preferințe, toate ar trebui să se bazeze pe legume și fructe. Consumă cu încredere legume bogate ăn amidon: broccoli, conopidă, varză Kale, castraveși și varză chinezească (bok choy), incluzând în dietă și fructe precum fructe de padure, mere și pere.

O dietă bazată pe legume și fructe nu numai că ajută la pierderea în greutate, ci previne inclusiv instalarea bolilor cronice, precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, etc. Legumele și fructele conțin o varietate de vitamine, minerale și fitonutrienți, inclusiv fibre și apa, crescând senzația de sațietate.

Alimentele nu sunt total interzise

Atunci când împarti alimentele în „bune” și „rele”, automat te concentrezi asupra produselor alimentare pe care nu ar trebui să le consumi, dar la care poftești. De regulă, cu cât un produs alimentar este “interzis”, cu atât mai mult te gândești la el.

Sfatul experților americani este să încerci să te concentrezi să consumi alimente sănătoase în proporție de 80%-90%. Acest obicei, combinat cu un program constant de exerciții fizice, va conduce pe termen lung la pierderea în greutate. În plus, în acest fel, iți acorzi mai multă libertate pentru a te bucura, ocazional, de alimente bogate în calorii fără să te simți vinovat.

Caloriile trebuie să fie consumate cu înțelepciune

Consumă alimente bogate în proteine slabe, grăsimi sănătoase și fibre: ouă, piept de pui sau curcan fără piele, fasole, linte, produse lactate degresate, ton, somon, tofu și alte alimente din soia, nuci, alune de pădure, migdale, caju.

Mesele trebuie planificate

Planificarea meselor din timp te ajută să reziști impulsului de a consuma primele alimente pe care le vezi în fața ochilor atunci când îți este foame, inclusiv seara înainte de prepararea cinei. Odată ce apare senzația de foame, riști să consumi alimente bogate în calorii, cu mai puține substanțe nutritive.

Dieta perfectă de după Revelion! Cum slăbești ușor și sigur după mesele de sărbători

Stabilește seara ce vei manca a doua zi. În acest fel, ai timp suficient să decongelezi alimente și, a doua zi, vei prepara mult mai repede mâncarea, nefiind nevoit să-ți potolești foamea cu alimente nesănătoase.

Dieta Fix la fix

Dacă ești în căutarea unei diete și niciuna nu ți-a făcut pe plac poți urma dieta Fix la fix, una dintre dietele de slăbit ușor. Aceasta este destul de permisivă în privința meniului, având în vedere că nu se axează în mod special pe acesta și pe orele la care trebuie luată masa.

Așadar, dieta are ore fixe la care trebuie să iei masa precum: la ora 07:00 se ia micul dejun, la ora 10:00 gustare, ora 13:00 prânzul, ora 16:00 gustare și ora 19:00 cina.

Ce beneficii are această dietă

Pe lângă faptul că ajută la pierderea în greutate într-un mod sănătos, fără înfometare, aceasta are și rolul de a accelera metabolismul. În plus, prin această dietă se reglează lanțul glicemic, dispare senzația de foame agresivă, crește rezistența în fața poftelor și, nu în ultimul rând, se îmbunătățește tranzitul intestinal.

Dieta perfectă de după Revelion! Cum slăbești ușor și sigur după mesele de sărbători