Situația s-a petrecut la Răchițeni, județul Iași, unde senatoarea Diana Șoșoacă a fost sancționată de poliție după ce a blocat vaccinarea. Mai exact, autoritățile susțin că senatoarea a încălcat unele norme de conviețuire socială a ordinii și liniștii publice privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Diana Șoșoacă a făcut în primă fază un live pe pagina personală de Facebook în care a catalogat campania de imunizare drept „un experiment social”, apoi a oprit vaccinarea în Răchițeni. Ea îi ruga pe oameni să scoată masca și să nu se vaccineze.

„Jos masca! Jos masca! Jos mascarada! La pușcărie! Primarul la pușcărie! Fără vaccinare!”, a scandat Diana Șoșoacă. ”Cea mai mare minciună a secolului”, a continuat Diana Șoșoacă revoltată, după care a ținut să le spună oamenilor că în localitate nu există nicio persoană infectată.

Totodată, senatoarea a mai vorbit și despre rata de infectare prezentată de autorități, precizând că datele nu sunt reale, iar localitatea este închisă fără niciun motiv.

„Auzi, cică 5.7 la sută infectați. Pe bune? Păi la o comună de aproape 1.800 de locuitori ar însemna să fie nouă persoane vezi Doamne bolnave. Niciun mort până acum, dar ei închid o localitate. Pe hârtie, că în rest se circulă ca în codru, asta ca să înțelegeți, este cea mai mare farsă a secolului. […] Nu vă e rușine mă, să mințiți oamenii? Asta e localitate carantinată? Nu vezi pe nimeni, nu vezi poliție…”, a afirmat Diana Șoșoacă.

YouTube a închis canalul Senatului din cauza Dianei Șoșoacă

În urma live-ului, directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, a declarat că  localnicii s-au speriat și nu s-a mai vaccinat nimeni în ziua respectivă.

„Avem probleme, ultima situație nedorită este intervenția doamnei senator Șoșoacă la Răchiteni, care a blocat o acțiune de vaccinare a persoanelor care și-au exprimat această dorință, prin prezența ei cu un grup mai mare de oameni care nu le-a permis acestora să intre să se vaccineze. Din păcate, este o acțiune ilicită”.

De menționat este faptul că în urma discursurilor contrversate făcute de Diana Șoșoacă, canalul de YouTube al Senatului a fost suspendat de către administrtorii YouTube, care au trimis mai multe sesizări contului.

Totodată, avertismente au mai fost trimise și în sesiunea parlamentară trecută, în primăvară. Astfel, canalul de YouTube al Senatului va fi blocat timp de o săptămână după intervențiile senatoarei.

În ceea ce privește acuzațiile aduse, reprezentanții YouTube spun că prin discursurile ei Diana Șoșoacă descurajează vaccinarea și aduce acuzații nefondate împotriva demersului de imunizare a populației.