În Franța, situația este din ce în ce mai gravă din acest punct de vedere. Guvernul de la Paris a anunțat în cursul zilei de joi că spitalele, casele de îngrijiri şi centrele de sănătate au suspendat în jur de 3.000 de lucrători din toată Franţa în contextul în care acestea nu au respectat vaccinarea obligatorie împotriva Covid. Totodată, alături de cele 3.000 de suspendări, miercuri a fost şi o zi cu „zeci de demisii”.

Amintim faptul că spre deosebire de alte țări, în Franța, obligativitatea vaccinării pentru lucrătorii din spitale şi casele de îngrijiri a intrat miercuri în vigoare în Franța. Astfel, efectele ei încep deja să se resimtă în rândul angajaților din aceste domenii, relatează Reuters.

Ministrul Sănătăţii, Olivier Veran a oferit o serie de declarații în acest sens. Potrivit acestuia, multe persoane sunt suspendate temporar, în contextul în care au decis să se vaccineze, văzând că este neapărată nevoie de acest lucru.

„Majoritatea suspendărilor sunt doar temporare… mulţi au decis să se vaccineze, deoarece văd că mandatul de vaccinare este o realitate”, a spus ministrul Sănătăţii, Olivier Veran.

Francezii au început să se vaccineze într-un număr mai mare

Ministrul a subliniat că Franţa este „foarte departe” de cifrele de 200.000 sau 300.000 pe care unii le preconizaseră în privinţa sanitarilor care ar putea lipsi din centrele medicale sau din reşedinţele de îngrijire a vârstnicilor în urma refuzului lor de a se vaccina anti-COVID-19.

Pe de altă parte, sindicatele trag un semnal de alarmă și avertizează că suspendările de contracte ar putea afecta procesul medical. Mai exact, Emmanuel Chignon, un manager de case de îngrijiri din Bordeaux este de părere că dacă personalul medical care pleacă nu poate fi înlocuit, ceilalți angajați vor avea mai mult de muncă până în momentul în care vor ajunge la epuizare.

„Dacă nu putem înlocui personalul medical care pleacă, munca va cădea asupra celorlalţi şi mă tem de un cerc vicios, cu oboseală, epuizare şi o creştere a absenteismului”, a declarat săptămâna aceasta, pentru Reuters, Emmanuel Chignon, un manager de case de îngrijiri din Bordeaux.

Trebuie menționat faptul că deși pentru unele persoane decizia preşedintelui Emmanuel Macron de la jumătatea lunii iulie de a solicita un certificat verde pentru a merge la restaurante, la săli de sport şi muzee şi obligativitatea vaccinării pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii, a fost ca o lovitură fără precedent, aceasta a avut un impact pozitiv asupra campaniei de vaccinare anti-covid.

Numărul persoanelor care au ales să se vaccineze a crescut semnificativ în ultima perioadă față de ritmul care era înregistrat până acum.