Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut o reformă a pensiilor, însă populația nu este deloc de acord cu cele mai recente decizii ale șefului statului.

Planul de pensionare nu este pe placul oamenilor, ei cerând celor de la putere să găsească alte soluții pentru criza din acest sistem. Din cauza reformei pensiilor, francezii au ieșit în stradă, iar protestele s-au transformat în unele violente. Oamenii au ieșit să protesteze în Paris, Lyon, Nantes și Rennes și nu numai.

Având în vedere în unele locuri protestele au devenit foarte violente, oamenii legii au fost nevoiși să apeleze la tunurile de apă și gaze lacrimogene.

Confederația Generală a Muncii (CGT) a raportat că peste 3,5 milioane de persoane au manifestat în peste 300 de orașe din Franța. Cu toate acestea, potrivit Ministerului de Interne, au fost „doar” 1,08 milioane de protestatari. Marșul de la Paris a devenit violent încă de la început, cu indivizi îmbrăcați în negru, purtând măști și ochelari de protecție, care au aruncat cu pietre, sticle și artificii spre poliție și jandarmi. De asemenea, aceștia au distrus vitrinele magazinelor, stațiile de autobuz și mobilierul stradal și au dat foc coșurilor de gunoi și chioșcurilor de ziare. Aeroportul Charles-de-Gaulle, gările și drumurile de la periferia capitalei s-au numărat printre locurile blocate de protestatarii furioși.

S-a lăsat cu zeci de arestări

Ministrul de Interne Gerald Darmanin a anunțat joi seara că peste 123 de jandarmi și polițiști au fost răniți și peste 80 de persoane au fost arestate. Surse oficiale au declarat că „aproximativ 1.000 de elemente radicale” au apărut la Paris.

Ciocniri între manifestanți și poliție au avut loc și în orașele Nantes și Rennes, în vestul Franței, unde au fost folosite gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor. La Nantes, manifestanții au pătruns în clădirea tribunalului, deteriorând ferestre și uși, iar mai multe magazine au fost, de asemenea, vandalizate. La Lorient, o secție de poliție a fost atacată, iar lupte de stradă au izbucnit și la Toulouse, Bordeaux și Lille.

Ministrul Gerald Darmanin a condamnat „atacurile inacceptabile” și a anunțat mobilizarea a 12.000 de polițiști și jandarmi, dintre care 5.000 la Paris, pentru cea de-a 9-a zi de acțiune. Acesta este primul protest de când guvernul a recurs la o prevedere constituțională pentru a trece reforma pensiilor fără vot. Deși guvernul anticipează că protestele se vor disipa și că viața de zi cu zi se va relua, sindicatele plănuiesc deja o nouă ieșire în stradă marți, care coincide cu vizita regelui proaspăt încoronat al Marii Britanii, Charles al III-lea.