Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, a precizat, astăzi, că centrala electrică de la Brazi reprezintă o investiţie importantă, nu numai în privinţa securităţii aprovizionării cu energie electrică, dar şi datorită contribuţiei la PIB, creării de locuri de muncă şi beneficiilor pentru consumatori.
“Este vorba despre o investiţie de 530 milioane euro. Alături de parcul eolian de la Constanţa, de 100 milioane de euro, vorbim de peste 600 milioane euro investiţi pentru a intra pe piaţa de generare de electricitate. Cu cei 860 MW de la Brazi şi 45 MW de la Constanţa putem furniza circa 8-9% din necesarul sistemului energetic naţional”, a spus Mariana Gheorghe.

Ea a menţionat că centrala aduce beneficii sectorului energetic deoarece foloseşte tehnologia cea mai avansată din industria energetică, iar eficienţa este dublă faţă de medie, în timp ce emisiile de CO2 sunt la jumătate chiar şi faţă de cele ale termocentralelor pe cărbuni. “Investiţia nu este importantă numai pentru noi, ci reprezintă un reper pentru sectorul energetic din România. Timp de peste cinci ani au lucrat la ea între 200 şi 1.000 de oameni”,  a mai spus Mariana Gheorghe.

La rândul său, directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss, a menţionat că prin inaugurarea acestei centrale se îmbunătăţeşte securitatea energetică, dar şi eficienţa şi protecţia mediului.

“În viitor, România va avea un potenţial energetic important în Europa. Începând cu 2005, am investit aproximativ 8 miliarde de euro pentru a face din OMV Petrom motorul de creştere al regiunii. Aproape întregul profit al Petrom a fost reinvestit în proiecte de viitor pentru a consolida şi mai mult poziţia României şi pentru a preveni dependenţa României de importuri energetice scumpe. Aceasta va contribui la dezvoltarea României ca jucător energetic lider în regiune”, a afirmat Roiss.

OMV Petrom este cea mai mare companie din România şi cel mai mare contributor al bugetului de stat. Grupul Petrom şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din Europa de Sud-Est în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţii de peste 7,7 miliarde de euro în ultimii şapte ani.
Grupul exploatează în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 812 milioane de barili echivalent petrol (în România 786 milioane barili echivalent petrol) şi avea o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,5 milioane tone la finele anului 2011.
Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, Petrom este prezent pe pieţele din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere în România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de Petrom. Anul trecut cifra de afaceri a Grupului a fost de 5,33 miliarde de euro, iar EBIT (Profitul Înainte de Dobânzi şi Impozite) a fost de 1,16 miliarde euro.

Sursa: Agerpres