Claudiu Năsui (USR) susține că primăvara antreprenorială începe la ONRC, peste doi ani.

„Debirocratizarea firmelor are două dimensiuni. Prima este eliminarea obstacolelor legale, ca cel privitor la transferul părților sociale sau interdicția de a fi asociat unic în mai multe SRL-uri, eliminată prin Legea USR 102/2020. Simplificarea legii nu se face ușor, mai ales când guvernul este prins în mentalitatea birocratică a anilor 90, și te împiedică cu retrimiteri sau sesizări la CCR.

După declararea constituționalității legii USR, guvernul a anunțat imediat consultări pentru debirocratizarea înființării firmelor. O săptămână mai târziu, anunța că se pregătește înființarea unei firme doar cu buletinul. După două luni, nu avem nici un proiect legislativ, ci un anunț că peste alte câteva luni se va realiza o licitație publică de aproape 140 milioane de lei pentru un nou portal online. Cine aștepta continuarea debirocratizării în mod real mai are de așteptat, se pare.

A doua dimensiune a debirocratizării e administrativă, digitalizarea și operaționalizarea propriu-zisă a unei instituții publice. În martie, ni se spunea că activitatea la ghișeu s-a redus la zero, și totul se întâmplă online. Oricine are de rezolvat ceva la ONRC știe că nu e chiar așa, și oricine folosește portalul ONRC știe cu câte probleme se confruntă. De ce? Fiindcă mentenanța se asigură în regie proprie, după ce firma contractată s-a dovedit a fi doar un client politic.

RomSys, firma care a încasat aproape 67 de milioane de lei pentru portal, era abonată la contracte cu statul, și implicată ulterior în dosare de trafic de influență pentru câștigarea lor. Actuala conducere ONRC a preluat acest portal și până în ziua de azi lucrurile nu s-au îmbunătățit deloc.

Acum se anunță o nouă licitație, pentru un nou portal care ar trebui să facă lucrurile banale pe care ar fi trebuit să le facă și cel vechi. Încă 140 de milioane scoși la licitație, ca să putem face în 2 ani pe portalul ONRC ce facem de 10 ani pe portalul oricărui operator privat de servicii pentru un abonament de câțiva euro”, a susținut pe pagina sa de Facebook, Claudiu Năsui.