Omul lui Ludovic Orban susţine că organizarea alegerilor anticipate s-ar putea face în luna iunie, când se vor încheia toate etapele procedurale necesare. El a spus, potrivit antena3.ro, că primul pas a fost făcut odată cu noua numire a lui Orban pentru a forma guvernul.

”Sunt prevederi constituționale, legale, care definesc acest calendar în momentul de față. Noi am adoptat în ultima ședință de Guvern o OUG pentru a face corelări între aceste termene, cele din Constituție și cele din legislația electorală, astfel încât timpul să fie scurtat. Sperăm ca această procedură să se deruleze într-un ritm rapid, pentru că România are nevoie de un Guvern cu o majoritate parlamentară nouă, solidă.

Dacă ne uităm pe proceduri, este necesară consumarea unei perioade de 60 de zile, în care să fie refuzate două propuneri de Guvern. Am intrat deja în această perioadă, iar după expirarea acestei perioade, președintele României poate dizolva Parlamentul. Conform legislației electorale în vigoare, ar urma ca după dizolvarea Parlamentului, în 90 de zile să fie organizate alegeri anticipate.

Dacă intră în vigoare OUG adoptată în ședința de Guvern din 4 februarie, acest termen poate fi scurtat la 50 de zile, astfel încât undeva probabil în luna iunie să aibă loc acest vot pentru alegerile parlamentare înainte de termen”, a spus Dancă.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat ieri, după ce l-a desemnat din nou premier pe Ludovic Orban că îşi dorește în continuare organizarea de alegeri anticipate. Totuși, Partidul Social Democrat se opune acestei variante şi pregătește atacuri la Curtea Constituțională, dar și jocuri pe regulament în Parlament.