Achiziția s-ar fi făcut prin intermediul ONAC, Oficiul Național de Achiziții Centralizate. Contactat de Capital, ministrul Sănătății, Victor Costache a spus că nu a avut nimic de-a face cu această achiziție, el sugerând de fiecare dată ca achizițiile să fie făcute prin Unifarm.

Din primele date rezultă că ONAC a încheiat un contract fără licitație pentru livrarea a aproape două milioane de măști de protecție cu o firmă obscură, având sediul într-o cameră de pe strada Învățătorului, din satul Uzunu, comuna Călugăreni, Giurgiu.

Contractul are o valoare totală de peste 56 de milioane de lei, adică peste 12 milioane de euro.

Firma Romwine & Coffee SRL este specializată, conform datelor existente pe internet, în ”Comert cu amanuntul al produselor alimentare, bauturilor si produselor din tutun efectuat prin standuri, chioscuri si piete” și se pare că în spatele ei se află masonul Cătălin Hideg, cu studii la Academia SRI. Acesta are multe contracte cu statul la activ, în special cu spitalele, iar numele lui apare și în dosarul Secăreanu.

Reamintim că România se află în stare de urgență, fapt ce permite autorităților să cumpere echipamente medicale în regim de urgență.

„În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani domeniului sănătăţii, mai mulţi bani pentru medicamente, mai mulţi bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În acelaşi fel, această situaţie va permite să se realizeze achiziţii într-un timp foarte scurt cu proceduri simplificate punând astfel la dispoziţia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus”, a explicat Iohannis, în ziua în care a decretat starea de urgență.