În discursul de deschidere, Excelența Sa Dna Teresa Macedo, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Portugaliei în România, a subliniat faptul că „nu există un Pământ sănătos fără oceane sănătoase: nu există verde fără albastru”, și a  tras un semnal de alarmă privind provocările imense care decurg din problemele de mediu cu care se confruntă mările și oceanele, care necesită un răspuns coerent al întregii societăți: din partea guvernelor, din partea oamenilor de știință, cercetare și inovație, din partea reprezentanților sectorului privat și societății civile în general. Conferința UNOC din Lisabona se bazează pe toată munca depusă până acum și va fi ea însăși un apel la acțiune, pentru a crea un impuls politic către soluții concrete.

Ambasador Portugalia
Excelența Sa Dna Teresa Macedo, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Portugaliei în România, și Ionuț Rusu, viceprimar al Constanței

În cadrul evenimentului „Blue Talks” au fost împărtășite informații valoroase cu privire la potențialul și provocările Mării Negre, precum și privind rolul pozitiv pe care îl poate avea sectorul privat. La eveniment au participat reprezentanți ai administrațiilor centrale și locale, care au dezvăluit din experiența proprie în valorificarea geografiei de coastă pentru a promova dezvoltarea sustenabilă în comunitățile lor.

Ce spune Ministerul Mediului

În discursul său, dl Ionuț-Sorin Banciu, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, a subliniat necesitatea promovării unei Economii Albastre sustenabile,  cu soluții inovatoare, bazate pe știință, tehnologii mai ecologice și utilizarea sustenabilă a resurselor marine, protejând biodiversitatea și reducând poluarea.

„Susținerea Economiei Albastre nu trebuie privită doar în termeni de sustenabilitate tehnică a mediului. Trebuie să fie o abordare incluzivă, centrată pe oameni, care să garanteze mijloace de trai pentru comunități. În acest sens, este necesar să existe o implicare puternică a societății civile, a cercetării, a mediului academic și a comunității de afaceri. Pentru ca societatea civilă să se implice, trebuie să împărtășim perspectivele și experiențele internaționale, regionale și locale”, a adăugat dl dl Ionuț-Sorin Banciu, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România.

„Blue Talks” s-a dovedit a fi, totodată, și un eveniment valoros de conștientizare cu privire la consecințele contaminării apei și, prin urmare, la nevoia de a ne conserva resursele bazate pe apă și mediul înconjurător și de a încuraja reciclarea constantă a materialelor într-o manieră structurată și sistematică. Pentru a realiza acest lucru, s-a pus accent pe necesitatea de a spori cunoștințele științifice și de a promova noi abordări tehnologice pentru atingerea acestor obiective.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Portugaliei în România, cu sprijinul AICEP Portugal Global, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, Camera de Comerț Bilaterală România – Portugalia, compania Reciclad’OR, Biblioteca Centrală Universitară Carol I din București, SIBS Group și Radio România Regional.

Ce probleme există la momentul actual?

Soluțiile pentru un ocean curat și  durabil implică tehnologie ecologică avansată și utilizări inovatoare ale resurselor marine. Acestea includ abordarea amenințărilor la adresa sănătății, ecologiei, economiei și guvernării oceanului – acidificarea, deșeurile marine și poluarea, pescuitul ilegal,  nedeclarat și nereglementat, dar și pierderea habitatelor și a biodiversității.

Conferința s-a făcut în mediu hibrid, astfel încât cei care doreau să participe, însă nu puteau fi prezenți fizic, au folosit link-ul trimis de organizatori.

Evenimentul a început discursul doamnei ambasador a Portugaliei în București, Teresa Macedo care a subliniat cât de problematică este acum poluarea cu plastic asupra mărilor și oceanelor și ce efect va avea aceasta în timp. Aceste probleme au înregistrat o cotă alarmantă în 2017 și se poate spune că au explodat în urma pandemiei din 2020.

Blue Talks
Blue Talks

Ce a cuprins evenimentul?

Conferința a inclus trei mari secțiuni. Prima a cuprins gestionarea, protejarea, conservarea și restaurarea ecosistemelor marine și de coastă, inclusiv acordarea poluării marine. În cadrul acestui plan a vorbit și Cosmin Carstea. El este CEO la DP World Constanța. Acesta a prezentat planurile companiei, iar printre prioritățile acesteia se afla și dezvoltarea sustenabilității. Compania are legături și cu alte țări la nivel european. De asemenea, s-a adus în discuție și ruta Constanța-Brăila care este disponibilă pe 3 căi de acces: pe apă, cu transportul feroviar și cu camioane, scrie Infofinanciar.ro.

În cea de-a doua parte s-a vorbit despre valorificarea legăturilor dintre obiectivele de dezvoltare durabilă în vederea implementării Agendei din 2030. Claudia Benea, ambasadorul apei s-a referit la consumul responsabil ala pei, dar și la colectarea deșeurilor din ape. Aceasta a fost prezentă și la Expoziția Mondială de Apă din Dubai pe o perioadă de 6 luni. Pavilionul central al României s-a referit la sustenabilitate. Ea susținut că marea majoritate a oamenilor nu știu ce înseamnă deșeurile și cum se colectează. Sunt necesare campanii de reciclare solide și susținute, mai ales că sunt unele orașe din România în care apa de la robinet este sub minimul de potabilitate.

În ultima parte a conferinței s-au făcut trimiteri la creșterea cunoștințelor științifice și dezvoltarea capacității de cercetare și transfer de tehnologie marine. În cadrul acestei părți a fost prezent și ambasadorul Japoniei în București, Hiroshi Ueda. Acesta a prezentat planul Japoniei pentru politica oceanelor. El a făcut trimiteri și la situația actuală a oceanelor, dar și la principiile și politicile în următorii 10 ani. Politicile oceanului ar trebuie să mențină și să conserve mediul marin, să dezvolte cunoștințele științifice, să promoveze Politica Arctică, să formeze legături internaționale și să dezvolte resursele umane cu cunoștințe în științele apei.