Programul „Prima Casă” a stârnit foarte multe controverse şi nemulţumiri în rândul românilor, care au avut destul de multe lucruri să-i reproşeze.

În urma unui sondaj efectual pe site-ul capital.ro, sondaj la care au participat aproape 2.000 de persoane, a reieşit că cel mai mare defect al programului este acela că blochează artificial scăderea preţurilor la locuinţe. Proporţia celor care au fost de acord că acesta este cel mai mare defect al „Primei Case” este foarte mare: 42%

Procentul celor care au susţinut că momentul demarării programului este prost ales este foarte mic: 4,85%, iar al celor care consideră prea mare avansul de 3.000 de euro este de doar 3,23%.

5,86% dintre cei care au participat la sondaj sunt de părere că problema principală a „Primei Case” este aceea că băncile nu reuşesc să se înţeleagă cu Fondul de Garantare. O proporţie similară de respondenţi consideră că valoarea de 60.000 de euro este mult prea mică în contextul pieţei.

Cheltuielile colaterale ale Programului i-au determinat pe 8,04% dintre cei care au răspuns întrebării sondajului să susţină că acesta este principalul defect al „Primei Case”, în timp ce 12,69% au afirmat că programul nu este clar.

17,40% dintre respondenţi au declarat că defectul major este acela că nu stimulează construcţiile.

Majoritatea comentariilor scrise de cititorii capital.ro prezintă nemulţumirea legată de acest program.

„Peste câteva luni veţi putea cumpăra la 10.000 -12.000 de euro. Mai asteptaţi. În piaţă vor intra un numar enorm de apartamente ţinute „la rece” .Chiriile vor scădea dramatic la toamnă când va fi un deficit de aproximativ 140.000 de studenţi”, scrie „Răsvan”, în timp ce „Soso” remarcă faptul că „preţurile nu pot să scadă în felul acesta. Românul de rand nu poate să-şi cumpere apartament decât prin împrumut bancar pentru că nu poate să pună deoparte câteva zeci de mii decât în 50 de ani”.

„Nu e momentul să te încumeţi la achiziţionarea unei locuinţe proprietate personală! Şi asta din mai multe motive. Programul „Prima Casă” creează avantaje doar dezvoltatorilor şi statului, mai puţin persoanelor care „muşcă momeala”!… Aceştia din urmă sunt scutiţi doar de niste drumuri pentru completarea dosarului şi (cea mai gravă problemă): pentru o primă etapă/ perioada de creditare, primesc dobânzi mai scăzute (influenţa Guvernului!) Dar cum vor evolua costurile datoriilor până la achitarea finală, nu garantează nimeni: nici Guvernul, nici băncile. Pericolul nu este deci în primii ani, ci va creşte (fără îndoială!) după trecerea a 10-12 ani de la cumpărare”, este de părere „Vincent”.