Bilanțul este dezastruos. La finele sesiunii suplimentare de tranzacționare, cursul stabilit a fost de 8.600 de ruble beloruse pentru un dolar SUA. "Tranzacțiile pe dolar s-au încheiat. Cursul s-a stabilit la cotația de 8.600 ruble beloruse pentru un dolar", a declarat o sursă citată de agenția Praim.

Conform acesteia, un euro a fost cotat la 12.100 ruble beloruse pentru un euro, iar rubla rusească s-a tranzacționat cu 305 ruble beloruse.

Informațiile au fost confirmate ulterior de adjunctul președintelui Consiliului de Supraveghere a băncii centrale din Belarus, Taras Nadolnyi, citat de agenția Belta. Acesta a declarat că este mulțumit de cum au decurs primele tranzacții, deși cererile de cumpărarea a valutei străine le-au depășit simțitor pe cele de vânzare.

Asta în condițiile în care cursul oficial al băncii centrale pentru ziua de 14 septembrie este de 5.347 ruble beloruse pentru un dolar american, 7.281 ruble beloruse pentru un euro și de 177,13 ruble beloruse pentru o rublă rusească.

Astfel, cursul lăsat liber indică o monedă națională cu 60% mai depreciată față de cursul oficial în raport cu dolarul SUA. Față de moneda euro, cursul real din piață este cu 66% mai depreciat, iar față de rubla rusească este mai slab cu 72%.

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a anunțat, pe 30 august, că intenționează să permită pe piața valutară din țară tranzacții suplimentare, pe lângă sesiunea de bază, unde valuta se vinde la cursul oficial, pentru tranzacții în scop social, cum ar fi energie și medicamente, spune RIA Novosti.

După cum declara la acel moment Lukașenko, pe aceste piețe cursul va fi liber și va fi format pe baza cererii și a ofertei. Oficialii Băncii Naționale de la Minsk spuneau că, în urma câtorva sesiuni suplimentare de tranzacționare, va exista suficientă valută care să fie vândută populației la casele de schimb valutar, însă la acest curs neoficial.

Ce găsesc oamenii la casele de schimb

Băncile beloruse se vor orienta după cursul oficial și după cel stabilit pe piața liberă și își vor stabili cursul pentru vânzarea și cumpărarea valutelor străine pe piața internă. În acest scop, de astăzi au fost anulate interdicțiile privind formarea liberă a cursului valutar, care erau în vigoare până în prezent (cursul oficial al Băncii Naționale plus 2 procente).

Agențiile beloruse transmit că băncile comerciale din țară au început deja vânzările de valută la punctele de schimb valutar. Băcnile vând un dolar american la un curs mediu de 8.700 de ruble beloruse și îl cumpără cu 8.200 ruble. Un euro se vinde cu 12.000 ruble beloruse și se cumpără cu 11.200, iar rubla rusească este tranzacționată cu 305 ruble beloruse la vânzare și cu 268 ruble la cumpărare.