Actualul sistem informatic al ANAF a împlinit 20 de ani. A fost implementat de Ministerul Finanțelor Publice în 1998, cu bani de la Banca Mondială, când au fost cumpărate primele servere şi sisteme de stocare a informaţiei de la IBM. Gigantul IT este cel care a pus în fucţiune sistemul şi l-a întreţinut până în 2016.

Curtea de Conturi  a atras atenția Guvernului că sistemul e foarte vechi și poate crăpa în orice moment, lucru care ar însemna un dezastru pentru România. 

Practic, sistemul prin care se colectează banii pentru pensii, salariile bugetarilor și pentru toate cheltuielile publice poate colapsa în orice moment. Banca Mondială ne-a dat bani pentru un sistem nou, dar nu suntem în stare de 5 ani să-l implementăm. Motivul: noul sistem nu poate fi manevrat politic.

 ANAF asigură banii pentru cheltuielile publice ale statului. După colectarea taxelor și impozitelor de la contribuabili, ANAF transferă banii pentru plata, printre altele, a pensiilor, salariilor bugetarilor sau cheltuielilor din Sănătate, Justiţie sau Protecție Socială.

În ultimii 15 ani, ANAF a informatizat majoritatea operațiunilor. A trecut de la declarațiile pe hârtie, mai întâi la cele pe dischetă, pentru ca acum aproape totul să se facă on-line.Ca să facă faţă, serverelor FISC-ului le-ar trebui o capacitate de stocare mai mare decât au acum.

SURSA: digi24.ro