Scrutinul legislativ parţial desfăşurat în Statele Unite, în urma căruia Partidul Republican a pierdut controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, a scos la iveală erodarea încrederii cetățenilor în președintele american Donald Trump. De asemenea, scrutinul din noiembrie a revelat și erodarea bazei electorale de care preşedintele Donald Trump are nevoie pentru obţinerea unui nou mandat în 2020.

Conform rezultatelor, în multe state situate în zona centru-nord a Statelor Unite, Donald Trump nu a reuşit să influenţeze rezultatul în favoarea candidaţilor republicani, deşi el câştigase în aceste circumscripţii electorale în anul 2016.

Preşedintele Donald Trump a afirmat cu o zi înainte de alegeri că scrutinul legislativ parţial este "un referendum" privind politicile sale, avertizând că o victorie a Partidului Democrat (de opoziţie) ar afecta proiectele prezidenţiale. "Chiar dacă nu sunt pe buletinul de vot, într-un anumit fel sunt pe buletinul de vot", a declarat Trump. "Presa consideră scrutinul un referendum privind persoana mea şi privind mişcarea" politică republicană, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Rezultatul scrutinului legislativ din luna noiembrie reflectă amplificarea clivajelor în societatea americană, comentează site-ul de ştiri Axios.com, observând că, în pofida pierderii controlului republican asupra Camerei Reprezentanţilor, preşedintele Donald Trump a prezentat situaţia ca fiind o victorie.

"Chiar dacă preşedintele Donald Trump a pierdut controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, el a contribuit la victoria republicanilor în Senat. Este de aşteptat ca Donald Trump să se comporte ca şi cum ar fi câştigat scrutinul, deşi se va confrunta cu doi ani înşelători, în contextul problemelor din Congres şi înaintea alegerilor prezidenţiale din 2020", notează Axios.com.

"Scrutinul parlamentar parţial a produs un Congres divizat, emblematic pentru o Americă divizată, în care clivajele se accentuează, indicând că urmează ani mai dificili. Rezultatul clar: două partide cu baze electorale şi filosofii total diferite se îndepărtează unul de celălalt, iar disensiunile se vor amplifica înaintea scrutinului prezidenţial şi parlamentar din 2020", observă Axios.com.

-Scrutine reprezentative-

Un scrutin reprezentativ s-a desfăşurat în statul Texas, unde senatorul republican Ted Cruz l-a avut ca adversar pe democratul Beto O’Rourke pentru un loc în Senatul SUA, învingându-l cu 51,5% din voturi. Potrivit diverselor sondaje de opinie, Ted Cruz avea un avantaj cuprins între 5% şi 9%. În contextul în care preşedintele Donald Trump a mobilizat armata şi a promis măsuri dure împotriva imigranţilor care vor să treacă din Mexic în Statele Unite, Beto O’Rourke a minimizat avertismentele liderului de la Casa Albă. "Nu a fost niciodată o perioadă mai bună pentru noi să trăim în Texas şi la frontiera SUA cu Mexicul", a declarat Beto O’Rourke.

Democratul Joe Manchin a rămas senatorul statului american Virginia de Vest, după ce a obținut o victorie împotriva contracandidatul său republican, Patrick Morrisey. Președintele Donald Trump a participat la evenimente de campanie în sprijinul lui Morrisey. În statul Virginia de Vest, aproximativ două treimi dintre alegători l-au votat pe Donald Trump în alegerile prezidențiale din 2016.

Candidata democrată Gretchen Whitmer, una dintre cele 11 femei care au candidat pentru funcția de guvernator, a fost aleasă în funcția de guvernator al statului Michigan, învingând candidatul republican Bill Schuette. Victoria ei a marcat finalul a opt ani de conducere republicană în statul Michigan.

Candidata democrată Rashida Tlaib a fost aleasă de votanții din statul Michigan pentru a face parte din Congresul Statelor Unite, fiind prima femeie de origine palestiniană care ocupă această funcție.

Senatorul democrat Joe Donnelly a fost învins de contracandidatul său republican, Mike Braun, în statul Indiana. Poziția lui Donnelly era considerată drept una foarte vulnerabilă încă dinainte de alegeri, având în vedere că alegătorii din statul Indiana au votat masiv pentru republicanul Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2016, scrie Știripesurse.ro.