La Madrid sunt pagube nemaintâlnite. Valoarea lor se ridică la  1,4 miliarde de euro. Acest lucru s-a petrecut după ninsorile istorice din oraș. Autoritățile madrilene vor ca orașul să fie declarat zonă de dezastru natural. Ele fac acest pas pentru a putea primi fonduri de urgență.

Filomena, cea mai gravă furtună de iarnă înregistrată în Spania în ultimele decenii, a provocat daune de aproximativ 1,4 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari). Acest lucru s-a petrecut în capitala Madrid. Estimarea a fost făcută publică de primarul Jose Luis Martinez Almeida, informează joi DPA.

Cifra include pierderile de venituri pentru economie şi pagubele la nivelul infrastructurii din capitală, a indicat edilul.

Madridul a continuat să lupte joi cu urmările ninsorilor abundente de la sfârşitul săptămânii trecute, urmate de un val de ger, a relatat Europa Press.

La Madrid e jale

Numeroase străzi sunt în continuare blocate, la cinci zile de la încetarea celei mai puternice ninsori din ultimii 50 de ani. Deoarece cantitatea însemnată de zăpadă nu a putut fi îndepărtată suficient de repede, îngheţul sever a transformat-o în straturi tari de gheaţă. Străzile au devenit astfel dificil de curăţat. Până acum zăpadă a fost curățată doar de pe 15% din străzile capitalei, în timp ce școlile și grădinițele rămân închise până luni.

Furtuna de zăpadă care a lovit statul iberic a blocat sute de drumuri în întreaga țară. Echipele de intervenție au ajuns abia acum la oamenii izolați din regiunea Madrid. Le-au adus cu elicopterul alimente, dar și mâncare pentru animalele lor înfometate după ce au rămas captive în nămeți.

Temperaturile din zona Madridului au scăzut din nou miercuri noaptea până la minus 12 grade Celsius la periferia oraşului. Săptămâna viitoare sunt aşteptate temperaturi întrucâtva mai blânde, notează Reuters.

Furtuna „Filomena” a adus cu ea un val extrem de zăpadă. Sunt ninsorile cele mai abundente întâlnite în centrul ţării în ultimii ani. Armata a fost mobilizată pentru deszăpezire pistelor aeroportului din Capitală, care a început să se redeschidă treptat duminică după-amiază. Militarii, dar şi voluntari, au degajat căile de acces către spitalele din Capitală, aflate în continuare sub presiune din cauza pandemiei de COVID-19.